Comisia Europeană va propune ca țările membre să impoziteze profiturile realizate de companiile energetice din recentele creșteri ale prețului gazelor și să investească veniturile în energie regenerabilă și renovări care economisesc energie, au declarat luni surse pentru Reuters, în exclusivitate.
Prețurile gazelor europene au crescut la maxime record anul trecut și au rămas ridicate de atunci, crescând din nou luni, pe fondul îngrijorărilor legate de întreruperile aprovizionării după ce Rusia – principalul furnizor de gaze din Europa – a invadat Ucraina.
Executivul UE va publica săptămâna viitoare propuneri pentru a reduce mai rapid dependența Europei de gazul importat și pentru a face sistemele energetice ale țărilor mai rezistente în fața șocurilor de aprovizionare sau a creșterilor de prețuri.
Propunerile ar încuraja guvernele naționale să impoziteze profiturile extraordinare pe care unele companii energetice le-au obținut din prețurile ridicate la gaze și să investească veniturile în extinderea energiei regenerabile sau în măsuri de reducere a consumului de energie, cum ar fi izolarea caselor, au spus surse familiare.
De asemenea, țările ar putea folosi încasările pentru a sprijini consumatorii și industriile afectate de prețurile ridicate ale energiei electrice, atâta timp cât o astfel de compensare nu distorsionează piața UE.
Propunerea, care s-ar putea modifica înainte de a fi publicată, nu ar introduce o taxă la nivelul UE. Mai degrabă, ar spune guvernelor că pot introduce astfel de taxe la nivel național fără a încălca normele UE.
Guvernele din aproape toate cele 27 de țări membre ale UE folosesc deja măsuri de urgență, cum ar fi scutiri de taxe și subvenții, pentru a proteja gospodăriile de facturile mai mari la energie, care au fost determinate în principal de creșterea prețurilor la gaze.
Guvernul Spaniei a încercat anul trecut să impoziteze profiturile companiilor energetice despre care considera că au beneficiat de prețuri mai mari la gaze, dar a retras măsura, care s-a confruntat cu rezistența companiilor de utilități.
Bruxelles spune că soluția de durată pentru a îmbunătăți securitatea energetică a Europei și a reduce expunerea acesteia la prețurile volatile la combustibilii fosili este accelerarea trecerii la energia regenerabilă, renovarea clădirilor pentru a consuma mai puțină energie și ajutarea industriei să investească în procese mai puțin consumatoare de energie.
Aceste planuri sunt încorporate în politicile UE privind schimbările climatice pe care țările UE și Parlamentul European le negociază în prezent – și pe care propunerea care urmează să fie lansată săptămâna viitoare le-ar completa.
Un proiect incipient al propunerii Comisiei, văzut de Reuters, ar cere, de asemenea, țărilor UE să umple depozitele de gaze înainte de iarnă, pentru a oferi un tampon împotriva șocurilor de aprovizionare și pentru a accelera acordarea de autorizații pentru noile ferme solare și eoliene.