UE va adopta duminică excluderea băncilor ruse din SWIFT și sancțiunile împotriva băncii centrale din Rusia

Redacția feb. 27, 2022 0 comentarii
Comisia Europeana

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor adopta duminică o a treia rundă de sancțiuni împotriva Rusiei în cadrul unei întâlniri virtuale, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell. Măsurile vor include deconectarea unor bănci rusești de la sistemul global de plăți SWIFT, a spus el pe Twitter.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat vineri seară că „un număr de bănci ruse vor fi excluse din SWIFT” și că o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate. Și oligarhii ruși vor fi afectați de sancțiuni.

„În coordonare cu SUA, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie, voi propune acum noi măsuri liderilor UE, pentru a consolida răspunsul nostru la invazia Ucrainei de către Rusia și a paraliza capacitatea lui Putin de a-și finanța mașina de război”, a declarat Ursula von der Leyen.

„În primul rând, un anumit număr de bănci ruse vor fi excluse din SWIFT. Astfel de vom asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le vom afecta capacitatea de a opera la nivel global”, a spus von der Leyen.

„Acest lucru are scopul de a separa aceste instituții de fluxurile financiare internaționale, ceea ce le va restricționa în mod masiv operațiunile globale”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului german.

Băncile care urmează să fie afectate sunt „toți cei deja sancționați de comunitatea internațională, precum și alte instituții, dacă este cazul”, a spus purtătorul de cuvânt al Germaniei.

În al doilea rând, președinta Comisiei a anunțat că UE va îngheța activele băncii centrale a Rusiei. Acest lucru îi va îngheța tranzacțiile și va face imposibil ca Banca Centrală să își lichideze activele.

În cele din urmă, UE va interzice oligarhilor ruși să își folosească activele pe piețele europene, a precizat șefa Comisiei.

Ea a adăugat că vor exista represiuni asupra așa-numitelor „pașapoarte de aur” care „permit rușilor bogați conectați la guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să aibă acces la sistemele noastre financiare”.

Ulterior, Casa Albă a anunțat înghețarea activelor din Occident ale elitelor ruse și persoanelor sancționate.

„În al patrulea rând, ne angajăm să lansăm săptămâna viitoare un grup operativ transatlantic care va asigura implementarea efectivă a sancțiunilor noastre financiare prin identificarea și înghețarea activelor persoanelor și companiilor sancționate din jurisdicțiile noastre. Ca parte a acestui efort, ne angajăm să aplicăm sancțiuni și alte măsuri financiare împotriva oficialilor și elitelor ruse apropiate de guvernul rus, precum și a familiilor acestora și a facilitatorilor acestora pentru a identifica și îngheța activele pe care le dețin în jurisdicțiile noastre. De asemenea, vom lucra și cu alte guverne pentru a detecta și a perturba câștigurile obținute ilegal și pentru a le refuza acestor indivizi capacitatea de a-și ascunde bunurile în jurisdicții din întreaga lume”, a transmis Washington-ul.

Foto: Comisia Europeană / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *