UE vrea să scadă cu 25% obligațiile de raportare pentru IMM-uri, sufocate de birocrație / Soluții pentru criza forței de muncă: imigranți calificați, tineri și mame

G4Media sept. 13, 2023 0 comentarii
Documente, birocratie

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că va propune luna viitoare o schimbare legislativă care să reducă cu 25% povara administrativă pentru IMM-uri. Ea nu a precizat ce obligații de raportare vor dispărea, dar a spus că birocrația îi afectează puternic pe micii antreprenori europeni.

Von der Leyen a vorbit în discursul său programatic despre starea Uniunii Europene și despre criza forței de muncă din Europa. Ea a spus că soluțiile sunt atragerea de migranți calificați și integrarea mai ușoară în câmpul muncii a mamelor și a tinerilor.

Principalele declarații ale Ursului von der Leyen:

A treia provocare pentru întreprinderile europene este legată de facilitarea activității economice. Întreprinderilor mici le lipsește capacitatea necesară pentru a face față unor demersuri administrative complexe. De asemenea, dezvoltarea lor suferă din cauza duratei îndelungate a procedurilor.

Acest lucru înseamnă adesea că aceste întreprinderi fac mai puțin în intervalul de timp de care dispun și că ratează astfel oportunități de a se dezvolta.

Prin urmare, înainte de sfârșitul anului, vom numi un reprezentant al UE pentru IMM-uri, care îmi va fi direct subordonat. Dorim să aflăm direct de la întreprinderile mici și mijlocii care sunt provocările de zi cu zi cu care se confruntă. Pentru fiecare act legislativ nou, apelăm la un comitet independent care efectuează o verificare din perspectiva competitivității.

Iar luna viitoare vom prezenta primele propuneri legislative care vizează reducerea obligațiilor de raportare la nivel european cu 25 %.

Rata de ocupare a forței de muncă în Europa este aproape de 100 %. Și în loc să avem milioane de europeni în căutarea unui loc de muncă, avem milioane de locuri de muncă pentru care se caută lucrători. Deficitul de forță de muncă și de personal calificat a atins un nivel record – în Europa, dar și în toate celelalte economii majore.

74 % din IMM-uri afirmă că se confruntă cu un deficit de personal calificat. În perioadele de vârf ale sezonului turistic, restaurantele și barurile din Europa lucrează cu programe reduse pentru că nu pot găsi personal. În spitale, tratamentele medicale sunt amânate din cauza lipsei de asistenți medicali. Iar două treimi din întreprinderile europene caută specialiști în domeniul IT.

În același timp, milioane de părinți, majoritatea mame, se chinuie să împace viața profesională cu cea de familie din cauza lipsei serviciilor de îngrijire a copiilor. Și avem 8 milioane de tineri care nici nu lucrează, nici nu urmează vreun program educațional sau de formare profesională. Tineri ale căror visuri trebuie să mai aștepte, ale căror vieți au fost puse pe pauză.

Această situație nu este doar o sursă de neîmplinire personală, ci și unul dintre cele mai importante obstacole în calea competitivității noastre. Și aceasta deoarece deficitul de forță de muncă are un impact negativ asupra capacității de inovare, a creșterii și a prosperității.

Trebuie să asigurăm, așadar, un acces mai bun la piața muncii. În primul rând pentru tineri și pentru femei.

Și avem nevoie de migranți calificați. În plus, trebuie să răspundem mutațiilor profunde care au loc în domeniul tehnologiei, la nivelul societății și pe plan demografic. Iar pentru aceasta, ar trebui să ne bazăm pe experiența întreprinderilor și a sindicatelor, partenerii noștri de negociere colectivă.

De aceea, anul viitor, împreună cu președinția belgiană, vom convoca din nou un nou summit al partenerilor sociali la Val Duchesse.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *