UE vrea să strângă două mii de miliarde de euro, pentru a finanța noi cheltuieli cu energie și apărare

Mario Draghi / Foto: Comisia Europeană Mario Draghi / Sursa foto: Comisia Europeană

Liderii Uniunii Europene au discutat vineri la Summitul de la Versailles despre modalități de strângere a până la două mii de miliarde de euro, pentru a acoperi noi cheltuieli pentru apărare și energie, care vor fi necesare în urma invaziei ruse a Ucrainei, scrie Bloomberg.

Discuțiile au loc la câteva zile după ce în UE au început discuții pentru vânzarea de obligațiuni pentru finanțarea noilor investiții.

Premierul italian Mario Draghi a declarat vineri că cheltuielile UE pentru climă, apărare și energie ar putea fi între 1,5 și două mii de miliarde de euro.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Draghi a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să-și revizuiască regulile economice și să vină cu un răspuns colectiv pentru a ajuta blocul să facă față unei noi game de provocări, inclusiv crizei din Ucraina.

„Nevoile financiare ale Uniunii pentru a îndeplini obiectivele privind clima, apărarea și energia sunt foarte mari. După calculele Comisiei și presupunând că lipsa pe care dorim să o compensăm în apărare este de 0,6%, nevoia este egală cu 1,5 sau 2 sau mai multe trilioane de euro”, a subliniat Draghi, potrivit publicației italiene la Repubblica.

Prin urmare, este esențial „să găsim un compromis de unde să atragem resursele, la nivelul bugetelor naționale acest spațiu nu există. Avem nevoie de un răspuns european”, a adăugat premierul italian.

Într-o întâlnire cu jurnaliştii, Draghi a vorbit despre repercusiunile pe care le are şi le va avea războiul din Ucraina asupra ţărilor europene, subliniind însă că „nu suntem într-o economie de război”, dar mai este nevoie ca Uniunea „să revizuiască unele dintre regulile care ne-au însoțit”, subliniind de exemplu necesitatea revizuirii Pactului de Stabilitate.

El a reiterat că principala criză provocată de conflictul deschis de Rusia este cea legată de energie, motiv pentru care pe masa Comisiei Europene se află „impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor de energie electrică”. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, o astfel de măsură ar genera venituri care ar putea ajunge la 200 de miliarde de euro în Europa.

Aceasta ar fi o modalitate de a reumple și cuferele UE, astfel încât aceasta să aibă posibilitatea de a-și îndeplini obiectivele privind climă, apărare și, într-adevăr, energie, potrivit premierului italian.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: