UiPath, miliardari și investitori de capital de risc pun un pariu de 220 de milioane de dolari pe un startup francez de AI, fondat de foști alumni DeepMind

uipath Sursa foto: Facebook/UiPath

Unicornul românesc UiPath, alături de mai mulți miliardari și investitori de capital de risc, au acordat o finanțare inițială de 220 de milioane de dolari unui startup francez de inteligență artificială, numit simplu H (anterior Holistic AI), scrie Bloomberg.

Startup-ul, creat de foști alumni ai DeepMind, divizia Google pentru inteligență artificială, promite să construiască următoarea generație de instrumente puternice de inteligență artificială.

Timp de luni de zile, un grup de oameni de știință francezi care au lucrat la Google DeepMind au prezentat în liniște investitorilor proiectul lor, pe care l-au numit Holistic AI. Start-up-ul și-a anunțat marți noul nume (H) și a declarat că va produce modele capabile să raționeze, să planifice și să îndeplinească sarcini complexe.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Miliardarii Bernard Arnault – care a investit prin intermediul fondului său Aglaé Ventures – Eric Schmidt, Xavier Niel și Yuri Milner au luat parte la runda de finanțare, alături de Accel Partners LP, Amazon.com Inc., Samsung și firma de software pentru întreprinderi UiPath Inc.

Charles Kantor, directorul executiv al startup-ului și fost student la matematică computațională la Universitatea Stanford, a declarat că firma lucrează pentru „full-AGI” – referindu-se la un tip de inteligență artificială supraumană care poate fi implementată într-o gamă largă de sarcini, la care Alphabet Inc. și OpenAI, proprietarul DeepMind, au declarat, de asemenea, că aspiră. Ceilalți cofondatori ai lui H sunt ingineri veterani de la Google DeepMind, care au lucrat la unele dintre cercetările fundamentale ale laboratorului de inteligență artificială.

„Viziunea echipei H de a crea un model de acțiune de mari dimensiuni pentru a automatiza sarcinile de afaceri are capacitatea de a fi transformatoare în toate industriile”, a declarat Philippe Botteri, partener la Accel, într-un comunicat.

Franța a devenit un focar de inteligență artificială în Europa, atrăgând investiții din partea unor investitori de capital de risc și a unor giganți din domeniul tehnologiei din SUA. Start-up-ul parizian Mistral AI a strâns peste 500 de milioane de dolari de la formarea sa la începutul anului 2023. Mistral dezvoltă modele de limbaj de mari dimensiuni, precum GPT de la OpenAI și Llama de la Meta Platforms Inc. care alimentează chatbots și generatoare de imagini cu inteligență artificială. Bpifrance, care a susținut Mistral, investește, de asemenea, în H. La fel ca și o serie de firme de risc franceze, inclusiv Elaia Partners și Motier Ventures.

H, cel mai nou concurent francez, sosește într-un domeniu aglomerat. Mai multe startup-uri lucrează la agenți de inteligență artificială – sisteme care execută o serie de sarcini fără supraveghere umană și care realizează lucruri pe care modelele de inteligență artificială existente nu le pot realiza. Unele companii folosesc deja acești agenți pentru a ajuta la „îmbarcarea” noilor angajați în companie și la gestionarea lanțurilor de aprovizionare. Google, Microsoft și OpenAI lucrează la această inteligență artificială de tip „agent”, pe care mulți din industrie au descris-o ca fiind următorul pas în acest domeniu.

În timp ce curtau investitorii, fondatorii H au subliniat expertiza lor tehnică în dezvoltarea AI „multi-agent” – sisteme care interacționează și învață din mediul lor și unul de la celălalt. Până în prezent, această metodă de inteligență artificială a fost utilizată în principal în jocurile video.

Karl Tuyls, unul dintre co-fondatorii start-up-ului, a condus echipele de cercetare în domeniul teoriei jocurilor și al agenților multipli la DeepMind. În prezentarea sa pentru investitori, H a descris această abordare multi-agent ca mergând „dincolo” de modelele lingvistice actuale cu o inteligență artificială capabilă de planificare și memorie, potrivit unei prezentări consultate de Bloomberg News.

Marți, H a declarat că a recrutat 25 de „ingineri și oameni de știință în domeniul IA” pentru echipa sa inițială. Startup-ul a precizat că va construi modele de AI „cu capabilități pe verticalele de afaceri și de consum”.

Bloomberg News a relatat prima dată despre existența startup-ului și despre finalizarea primei tranșe din runda de finanțare. Business Insider a raportat anterior detalii despre finanțare și despre unii dintre investitorii implicați. Investitorii au discutat să pună aproximativ 40% din finanțare sub formă de capitaluri proprii, iar restul sub formă de datorii convertibile, un vehicul din ce în ce mai utilizat pentru a achiziționa putere de calcul pentru companiile de inteligență artificială, au declarat anterior persoane familiare cu subiectul. H a refuzat să comenteze detaliile finanțării sale.

Potrivit unui anunț anterior, UiPath a investit 32,5 milioane de dolari în startup, împărțind investiția în acțiuni și datorii convertibile. În comunicatul de la H, startup-ul a declarat că va lucra cu UiPath și cu alți parteneri strategici la „parteneriate comerciale, de acces pe piață și de calcul”, fără a oferi mai multe detalii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.