Ultimatum. Comercianții de la metrou trebuie să elibereze spațiile comerciale până vineri. Metrorex: Astăzi nu se întâmplă nimic, de săptămâna viitoare vom vedea

metrorex, metrou

Termenul limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou expiră vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi. Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat că, dacă spațiile nu vor fi eliberate, va folosi „toate căile legale”: „mergem înainte cu evacuarea lor, demolarea lor”. Reprezentanții Metrorex au declarat pentru Economedia că „astăzi nu se întâmplă nimic”.

„Astăzi nu se întâmplă nimic, de săptămâna viitoare vom vedea”, a transmis biroul de presă al Metrorex, după ce Economedia a întrebat dacă eliberarea spațiilor de către comercianți a început deja.

Tribunalul București a amânat, vineri dimineață, judecarea speței în care Metrorex solicita daune de 2,8 milioane de lei de la sindicatul metroului condus de Ion Rădoi, în urma pierderilor cauzate de oprirea activității, vinerea trecută. Termenul a fost stabilit pentru data de 16 aprilie.

Reprezentanţii Metrorex precizau, în 25 martie, că măsura de evacuare a spațiilor comerciale a fost luată deoarece, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă.

„În acest context, ţinând seama şi de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spaţiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spaţii, dar şi ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanţă cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcţiilor şi Instalaţiilor Specifice de Metrou privind prevenirea şi stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spaţiile comerciale ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 02.04.2021. Continuarea activităţii spaţiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgenţă, precum şi evacuarea rapidă şi sigură a acestora. Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spaţiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice şi comercializarea produselor de patiserie. Precizăm că Metrorex nu va ezita să ia toate măsurile ce se impun pentru a reda publicului călător condiţii de transport civilizate, în siguranţă şi în conformitate cu standardele europene”, se arăta în comunicatul semnat de directorul general Ştefan Paraschiv.

În replică, reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat, săptămâna trecută, că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a subliniat, la începutul acestei săptămâni, că, în condiţiile în care acele chioşcuri nu vor fi ridicate până la data limită, „se va restabili legea”.

„Şi eu şi directorul general al Metrorex suntem obligaţi să acţionăm pentru a apăra interesul public şi interesul companiei, nu interese private. Acolo e un contract expirat din 2018 şi acele spaţii sunt ocupate fără drept. Există o somație care expiră la 2 aprilie, după care mergem înainte cu evacuarea lor, demolarea lor – toate căile legale. E domeniu public ocupat fără drept, pe care se plătește chirie fără drept. De trei ani, spațiile publice sunt ocupate fără drept. Vom lua toate măsurile legale. Implică și partea de executor judecătoresc”, a explicat demnitarul la începutul acestei săptămâni.

În 26 martie, circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a pus protestul pe seama anunţului privind eliberarea spaţiilor comerciale şi i-a sfătuit pe angajaţii de la metrou să nu se lase amăgiţi.

Sursa foto: Facebook/Metrorex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *