Ultimul mare producător de panouri solare din Germania își va închide fabrica în martie

fotovoltaice, panouri solare Sursa foto: R Power

Compania elvețiană de energie solară Meyer Burger își va închide fabrica din Freiberg pentru a se concentra pe unitățile sale de producție din SUA, după ani de zile în care a înregistrat pierderi, reducând capacitatea totală de producție de panouri solare din UE cu aproximativ 10%, scrie Euractiv.

În urma unei scăderi de 90% a prețului acțiunilor, după o redresare de scurtă durată în 2018 și a anilor în care a înregistrat pierderi, compania elvețiană își va închide activitatea în Germania începând cu luna martie, acționarii companiei punând problemele de afaceri pe seama concurenței din China și a lipsei de măsuri de protecție în Europa.

“Lipsa de protecție europeană împotriva concurenței neloiale din China pune în pericol aproape patru ani de muncă asiduă a angajaților remarcabili din Europa”, a declarat vineri (23 februarie) într-o declarație consiliul de administrație al Sentis, cel mai mare acționar al companiei.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Meyer Burger, cel mai mare producător de module solare din Germania, are aproximativ 500 de angajați la fabrica sa de asamblare a modulelor solare din Freiberg, Saxonia. Compania face parte dintr-un grup mai larg cunoscut sub numele de “Silicon Saxonia”, un impuls binevenit pentru o regiune rămasă în urmă din punct de vedere economic.

În 2023, uzina a produs module în valoare de 650 MW – aproximativ 5% din capacitatea instalată în Germania – deși compania nu a reușit să vândă toate produsele sale. Europa a instalat 56 GW de energie solară în 2023 , în timp ce capacitatea totală de producție europeană se ridică la 6 GW.

Decizia de a închide ansamblul său de module solare a fost așteptată de mult timp. În ianuarie, solicitările companiei de a obține subvenții din partea guvernului până la jumătatea lunii februarie nu au primit niciun răspuns.

La Berlin, discuțiile politice cu privire la un pachet pentru producătorii interni de energie solară – denumit “Pachetul solar I” – sunt blocate din cauza lipsei de acord în cadrul guvernului format din trei partide și se pare că este puțin probabil să se ajungă la un acord înainte de sfârșitul lunii martie.

Compania elvețiană se mută în SUA și strânge până la 250 de milioane de franci elvețieni (262 de milioane de euro) pentru a finanța noi unități de producție în Colorado și Arizona. Compania se așteaptă să primească credite fiscale în valoare de 1,4 miliarde de euro din partea masivului vehicul de sprijin pentru tehnologii curate din SUA, Legea privind reducerea inflației.

“În plus, faptul că ne concentrăm mai puternic pe afacerile noastre din SUA ne face independenți de deciziile politice din Europa”, a declarat directorul general Gunter Erfurt.

Procesul de la Bruxelles

Instrumentul UE pentru a se asigura că societățile precum Meyer Burger rămân în zonă, Net-Zero Industry Act (NZIA), a fost convenit la începutul lunii februarie, dar punerea sa în aplicare va dura ani de zile.

Aceasta poate oferi industriei o perspectivă pe termen lung, permițându-i să fie competitivă și pe alte criterii decât prețul, unde producătorii chinezi sunt greu de învins. În schimb, NZIA va permite țărilor UE să aloce 30% din licitațiile de capacitate producătorilor interni.

Având în vedere că punerea în aplicare a acestei noi legi a UE nu va avea loc înainte de 2025, perspectiva pe termen scurt a industriei solare pare din ce în ce mai sumbră.

NZIA “nu neagă necesitatea unui sprijin de urgență. Producătorii mai au câteva săptămâni de supraviețuire, această situație de urgență necesită o acțiune urgentă din partea UE și a autorităților naționale”, a declarat la 6 februarie asociația industrială SolarPower Europe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: