Un discurs de numai 8 minute al șefului FED a „șters” 78 de miliarde de dolari din averea celor mai bogați americani. Musk – minus de 5,5 miliarde de dolari, Bezos – minus de 6,8 miliarde de dolari

Jeff Bezos

Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a ținut vineri un discurs de numai opt minute în cadrul forumului anual de politici al Fed din Kansas City, desfășurat la Jackson Hole, Wyoming, iar discursul lui Powell a arătat clar că Fed va continua probabil să majoreze ratele dobânzilor pentru a calma inflația, scrie Bloomberg.

Rezerva Federală a SUA s-a aflat într-o campanie agresivă de majorare a ratelor dobânzilor, iar discursul lui Powell la adunarea de la Jackson Hole a marcat faptul că lupta împotriva inflației nu s-a încheiat, spulberând speranțele Wall Street că Fed ar putea în curând să slăbească creșterea de dobânzi.

Acțiunile americane s-au prăbușit după discurs, toți cei trei indici principali – Dow Jones, S&P și Nasdaq – încheind vineri cu pierderi de trei procente sau mai mult.

În decurs de doar opt minute, discursul lui Powell a declanșat o prăbușire a pieței care a redus averile miliardarilor americani cu 78 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Averea lui Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume și șeful Tesla, a înregistrat un declin de 5,5 miliarde de dolari, averea sa netă totală fiind de 254 de miliarde de dolari la 27 august 2022, în timp ce Jeff Bezos, al doilea cel mai bogat om din lume, a pierdut 6,8 miliarde de dolari în indicele Bloomberg Billionaires. Discursul a șters așadar aproximativ 12 miliarde de dolari din averile primilor doi miliardari.

Între timp, averea lui Bill Gates și Warren Buffett a scăzut cu 2,2 miliarde de dolari și, respectiv, 2,7 miliarde de dolari, în timp ce averea lui Sergey Brin a coborât sub 100 de miliarde de dolari, conform datelor Bloomberg. Bloomberg Billionaires Index este un clasament zilnic al celor mai bogați oameni din lume. Cifrele sunt actualizate la închiderea fiecărei zile de tranzacționare la New York.

Semnele modeste de încetinire a economiei americane și de diminuare a presiunilor asupra prețurilor au stimulat pe piețele financiare speranța că banca centrală ar putea să încetinească majorările agresive ale ratelor dobânzilor și poate chiar să înceapă să inverseze cursul anul viitor. Indicii americani s-au prăbușit după ce Powell a declarat că Fed va trebui probabil să mențină ratele dobânzilor la un nivel suficient de ridicat pentru a încetini economia o perioadă de timp, în efortul său de a domoli inflația.

Powell a recunoscut că înăsprirea continuă a creditării de către Fed va cauza suferință pentru multe gospodării și întreprinderi, deoarece ratele mai mari de dobândă vor încetini și mai mult economia și vor putea duce la pierderea de locuri de muncă. „Acestea sunt costurile nefericite ale reducerii inflației. Dar un eșec în restabilirea stabilității prețurilor ar însemna o durere mult mai mare”, a spus el.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *