Un efect nefast al deprecierii leului: Producătorii de medicamente ieftine din România ar putea renunța la fabricarea lor

Medicamente, Industrie farmaceutică, Farmacie, Companii farmaceutice Sursa: Dreamstime

Dragoş Damian, director al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a explicat pentru News.ro fenomenul care poate avea loc pe piaţa medicamentelor dacă cursul euro-leu va creşte foarte mult.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Astfel, spune directorul PRIMER, pentru producători, anumite medicamente, în special din categoria celor generice – ieftine ar putea deveni nerentabile şi atunci ar putea să scoată acele produse din fabricaţie, invocând şi ceea ce s-a întâmplat în Ungaria, în perioada în care a existat o depreciere puternică a forintului.

„Există două tipuri de preparate care pot fi achiziţionate în farmacii. Sunt medicamentele cu prescripţie medicală, cele esenţiale şi celelalte tipuri de preparate care sunt fără prescripţie medicală, se numesc OTC-uri, sunt preparate adjuvante de obicei, fie antirăceală, gripă, fie suplimente alimentare care sunt utilizate pentru starea generală de sănătate.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Primele, medicamentele cu prescripţie, nu se pot scumpi, pentru că există o reglementare a Ministerului Sănătăţii care nu permite scumpirea acestora. Reglementarea aceasta permite o ajustare cu cursul euro o dată pe an. Cu alte cuvinte, dacă acum are loc o modificare a cursului euro-leu, să zicem cu 5%, adunci producătorii pot să scumpească medicamentele cu 5%, dar la începutul anului 2026.

Sigur că, în ideea în care această creştere a cursului este mai puternică, producătorii discută, negociază şi de obicei ajung la un compromis cu Ministerul Sănătăţii pentru o creştere a preţurilor cu cursul de schimb, dar pacienţii trebuie să înţeleagă că nu vor plăti mai mulţi bani din buzunar, pentru că marea majoritate a acestor medicamente sunt medicamente compensate sau gratuite. Cu alte cuvinte, statul îşi asumă această creştere de preţ.

Pentru preparatele care se eliberează în farmacie fără prescripţie medicală, acolo există un mecanism de stabilire a preţului pe bază de cerere şi ofertă, unde poate să existe într-adevăr, în orice moment, o creştere de preţ, dar cel puţin în ultimii 5 ani, deşi a fost o inflaţie foarte mare, preţul acestora a crescut cu 20, maximum 50% şi gradual”, a explicat Dragoş Damian, director PRIMER.

Ce se poate întâmpla dacă cursul euro creşte foarte mult. Producătorii vor fi nevoiţi să-şi asume pierderile, spune Dragoş Damian, numai dacă pot face asta. În caz contrar, ar putea fi nevoiţi să scoată anumite medicamente din fabricaţie, în special pe cele ieftine, care sunt cele mai vulnerabile, a mai explicat Dragoș Damian. 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.