Un fond de investiții în regenerabile din Lituania intră pe piața de România și plănuiește investiții de 120 milioane de euro în centrale solare

European Energy, parc fotovoltaic, panouri solare Sursa foto: europeanenergy.com

INVL Renewable Energy Fund I, care a fost înființat în urmă cu trei luni și care investește în proiecte de energie regenerabilă, fiind administrat de către INVL Asset Management, principala companie de administrare a activelor din Lituania, anunță că intră pe piața din România și plănuiește să investească 120 de milioane de euro în dezvoltarea unor ferme solare pe care le-a achiziționat deja în țara noastră.

În baza acordurilor deja semnate, fondul a achiziționat două companii care dezvoltă centrale solare cu o capacitate de 166 megawați (MW) în România.

„Creștem și diversificăm geografia portofoliului. România este o piață în dezvoltare foarte rapidă și promițătoare a Uniunii Europene, care acordă o atenție din ce în ce mai mare proiectelor ecologice. Vedem un potențial uriaș pe această piață pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă și credem că aceste investiții ale noastre nu numai că vor reduce poluarea mediului, ci ne vor permite și să obținem un profit atractiv pentru investitori”, spune Liudas Liutkevičius, Managing Partner al INVL Renewable Energy Fund I.

Proiectele de energie solară din România care se adaugă în portofoliul fondului au deja aprobate condiţiile de conectare la reţea. Centralele solare, în care fondul intenționează să investească aproximativ 120 de milioane de euro, ar trebui să devină operaționale în 2024.

„Monitorizăm constant piețele de energie electrică din țările UE și evaluăm diverse oportunități de investiții. Urmărim piața românească încă de la înființarea fondului, dar am intrat în acțiune abia după ce statul a modificat legislația în domeniul energiei electrice pentru a permite dezvoltarea instalațiilor de producere a energiei electrice pe baza contractelor de cumpărare a energiei, sau PPA”, notează Liutkevičius.

„Piața din România este atractivă pentru locația sa geografică și orele anuale de lumină solară – ceea ce face posibilă obținerea unei eficiențe cu aproximativ 20% mai mare a centralei solare față de Polonia și creșterea competitivității prețului energiei electrice pe piață. Mediul legislativ schimbat va atrage fără îndoială investiții mari în sectorul energiei regenerabile și va permite României să abordeze provocările structurale legate de echilibrul său de producție de energie electrică și independența energetică”, adaugă el.

Consumul de energie electrică în România a totalizat anul trecut peste 60 de terawați-oră (TWh), sau de aproximativ 5 ori nivelul din Lituania. România importă o parte din electricitatea sa, adică nu are suficientă energie electrică produsă pe plan intern pentru a satisface cererea. Este o țară cu energie nucleară, dar modernizările planificate ale centralelor nucleare în următorii câțiva ani înseamnă că unele reactoare vor trebui oprite.

„Energia regenerabilă este în mod clar o modalitate eficientă de a crește independența energetică, securitatea și rezistența oricărei țări la șocurile prețurilor materiilor prime. Planificăm să investim mai mult în proiecte de energie durabilă în România. Acest lucru va crea oportunități de a lucra împreună cu dezvoltatorii de proiecte de energie regenerabilă. Administratorii fondului își extind activ portofoliul și pe alte piețe”, spune managing partnerul INVL Renewable Energy Fund I.

În cadrul strategiei de investiții a Fondului pentru Energie Regenerabilă I INVL, banii investitorilor sunt puși la lucru în proiecte de energie regenerabilă (ferme eoliene on-shore și solare la scară de utilitate) pe teritoriul UE. Fondul se concentrează în prezent pe țările din Europa Centrală de Est, unde vede un potențial mare de creștere.

După achiziția din România, portofoliul fondului include proiecte de dezvoltare pentru mai mult de 200 MW de ferme solare. Toate proiectele au deja condiții pentru conectarea la rețea. Construcția fermelor solare va avea loc în 2023-2025.

Sursa foto: europeanenergy.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *