Când a venit la Iași pentru a preda arta pizzei napoletane, Giovanni Santarpia nu se aștepta să se îndrăgostească de bucătăria românească. Renumit pentru măiestria sa în prepararea pizzei autentice, cu un restaurant clasat în topul mondial al pizzeriilor, Giovanni a descoperit în România o lume culinară fascinantă. Fiecare preparat tradițional l-a surprins peste măsură și l-a inspirat, scrie „Ziarul de Iași”.
Gastronomia din Iași, influențează cariera unui expert italian
Giovanni Santarpia este un nume cunoscut în lumea gastronomiei. Pizzeria sa din Italia ocupă locul 36 în țară și 81 în lume, conform clasamentelor internaționale.
În urmă cu trei ani, a acceptat invitația lui Alex Gafițianu de a veni la Iași pentru a instrui echipa pizzeriei Zano în tainele pizzei napoletane.
Colaborarea lor s-a transformat rapid într-un parteneriat care a adus pizzeria Zano în prestigiosul top 50 al celor mai bune pizzerii din Europa.
„Văd gastronomia din Iași în plină evoluție, cu o deschidere tot mai mare către produsele autentice și de calitate. Oamenii sunt curioși și apreciază autenticitatea ingredientelor și respectul pentru tradiții. Acest lucru mă entuziasmează, pentru că îmi permite să ofer ceva autentic și făcut cu pasiune”, explică Giovanni.
Un italian expert în pizza, cucerit de gusturile românești
Giovanni a venit la Iași strict din rațiuni profesionale și a fost rapid captivat de oraș și de cultura locală.
„Vin din Castellammare di Stabia, lângă Napoli, iar cultura și caracterul nostru au ceva în comun cu cele românești: ospitalitatea, căldura umană și dragostea pentru tradiții.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Această asemănare mă face să mă simt acasă și, recunosc, de multe ori m-am gândit la posibilitatea de a rămâne aici mai mult timp”, a mărturisit Giovanni pentru „Ziarul de Iași”.
Îl bucură că bucătăria italiană este extrem de apreciată în Iași, ceea ce l-a făcut să se simtă și mai legat de acest loc. Iar în ceea ce privește preparatele din zonă, aceasta nu numai că l-au surprins peste măsură, dar l-au și inspirat în activitatea lui.
„Cultura culinară din Iași m-a impresionat profund. Există o mare pasiune pentru mâncare, iar locuitorii sunt cu adevărat curioși și atașați de bucătăria italiană. Când văd cât de mult apreciază un preparat făcut cu ingrediente de calitate și cu multă dragoste, simt o conexiune adevărată cu ei”, spune Giovanni.
„Am gustat câteva mâncăruri tradiționale românești și am fost plăcut surprins! Micii sunt delicioși, iar tochitura moldovenească este un preparat care merge direct la suflet. Descoperirea noilor tradiții culinare mă inspiră și în munca mea de pizzaiolo: fiecare aromă poate da naștere unor idei noi. Abia aștept să încerc și pastrama de miel și alte specialități locale”.
Provocări și oportunități în România
Chiar dacă gastronomia din Iași este în plină ascensiune, Giovanni recunoaște că există și provocări, mai ales în sectorul HoReCa.
El spune că problemele din acest sector sunt similare atât în Italia, cât și în România: taxele mari și costurile ridicate fac dificilă menținerea unei afaceri de succes.
Italianul vede și avantaje în România, în ciuda obstacolelor birocratice.
Costurile mai mici pentru anumite produse și servicii pot reprezenta o oportunitate pentru cei care vor să își înceapă propria afacere.
„Dacă înțelegi cum funcționează lucrurile și te adaptezi, România îți poate oferi multe posibilități pentru a construi ceva de succes”, a mai spus Giovanni pentru sursa citată.