Un marș pro-european este anunțat vineri, începând cu ora 18.00, în București. Manifestații similare sunt anunțate în Timișoara, Iași, Galați, Oradea, Brașov, Arad, dar și Bruxelles. Urmărește pe G4Media toate informațiile relevante de la aceste manifestații.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Ora 17.50: Circa 200 de persoane s-au strâns până la această oră în Piața Universității din Capitală. „Votăm, nu plecăm!” sau „RO, Rămâi” între mesajele afișate.

Ora 17.13: Câteva sute de persoane sunt deja în Parcul Central din Brașov și oamenii continuă să vină.
Ora 14.13: De Ziua Europei, comunitatea românească din Belgia organizează vineri un miting autorizat în Place du Luxembourg, Bruxelles, sub mesajul “Susţinere pentru o Românie europeană”, anunţă un grup de iniţiativă al comunităţii românilor din Bruxelles într-un comunicat de presă, transmite Agerpres.
Evenimentul, programat la ora 17:00, are loc în contextul unei mobilizări civice ample, care se desfăşoară simultan şi în mai multe oraşe din România. Este un gest de solidaritate şi un semnal de alarmă faţă de riscul real al unei derive autoritare şi al îndepărtării României de valorile europene.
“Dorim o Românie democratică, ancorată în valorile Uniunii Europene. Ne opunem extremismului şi susţinem statul de drept, echilibrul instituţional şi participarea civică”, scrie în comunicat.
“Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, din 18 mai, este decisiv. Chemăm toţi cetăţenii români din diaspora şi din ţară să iasă la vot – pentru ca vocea democraţiei să fie mai puternică decât orice discurs al urii”.
Știrea inițială: Participanții din București se vor strânge în Piața Universității, de unde vor pleca spre Piața Victoriei, pentru a “apăra direcția europeană a României”, potrivit comunității Declic, unul dintre organizatorii marșului.
“Mâine, pe 9 mai, de Ziua Europei, ieșim în stradă pentru un viitor european. Hai și tu!”, afirmă Declic, într-un mesaj transmis participanților.
Care este calendarul protestelor:
- Ies în București, Piața Universității, ora 18:00
- Ies în Timișoara, Piața Operei, ora 20:00
- Ies în Iași, Piața Unirii, ora 18:00
- Ies în Galați, Platou Prefectură, ora 18:00
- Ies în Oradea, Piața Mihai Viteazu, ora 18:00
- Ies în Brașov, Parcul Central, ora 17:00
- Ies în Arad, Piața Avram Iancu, ora 18:00
Citește și:
Care este mesajul organizatorilor
“România e într-un moment de răscruce. Primul tur al alegerilor prezidențiale ne-a arătat că extremismul este la un pas de acapararea totală a puterii.
Extremismul nu e o amenințare abstractă. E real, organizat și prezent. Se promovează agresiv online, promite miracole pe TikTok, răspândește ură, amenință oameni și sfidează legea. Batjocorește pe oricine îl critică și își ascunde legăturile cu grupări violente, antidemocratice. Asta nu e politică, e un pericol.
De aceea, pe 9 mai, de Ziua Europei, ieșim în stradă. Nu pentru un protest, ci ca să apărăm direcția europeană a României. Pentru a arăta clar că suntem mulți, că nu ne e frică și că nu vom lăsa extremismul să ne fure viitorul.
Ziua de 9 mai nu e aleasă întâmplător. Este Ziua Europei, în care celebrăm pacea, libertatea și cooperarea între națiuni. Este un moment ideal să arătăm ce fel de țară vrem: una care rămâne parte din proiectul european, nu una care o ia pe drumul Rusiei lui Putin.
În București ne întâlnim în Piața Universității, la ora 18:00, și pornim într-un marș pașnic spre Piața Victoriei. Ne strângem ca să fim văzuți de cei nehotărâți. Dar și ca să ne regăsim între oameni care cred în același viitor. Pentru că atunci când vezi că nu ești singur, ai curaj. Și curajul e contagios.
Hai și tu! Alege orașul în care poți ajunge, apasă pe butonul de mai jos și confirmă că vii. E timpul să fim prezenți, vizibili și uniți”.
Jandarmeria anunță că ia măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă cu ocazia organizării în capitală a adunării publice având ca temă Ziua Europei – „Un singur drum – Europa 9 Mai’, potrivit Agerpres.
Pprogramul manifestaţiei este:
* între orele 17:30 – 18:00, adunarea participanţilor în Piaţa Universităţii, zona Piaţa 21 Decembrie 1989 şi zona trotuarului adiacent parcului din faţa Teatrului Naţional Bucureşti;
* între orele 18:00 – 19:30, adunare publică, constând în alocuţiuni în Piaţa Universităţii;
* între orele 19:30 – 20:30, deplasare pe sensul de circulaţie, pe traseul: Piaţa Universităţii – Bd. Nicolae Bălcescu – Bd. Gheorghe Magheru – Piaţa Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei (punct final în alveola centrală);
* între orele 20:30 – 22:30, adunare publică în Piaţa Victoriei – alveola centrală;
* între orele 22:30 – 23:00, defluirea totală a participanţilor.
Brigada Rutieră va dispune măsuri de fluidizare a traficului şi de prevenire a accidentelor de circulaţie şi solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate şi să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri.
Pietonilor le este recomandat să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o realizeze doar prin locurile special amenajate şi la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic că intenţia lor de a traversa a fost înţeleasă de către conducătorii de autovehicule.
Jandarmeria Capitalei recomandă persoanelor care vor participa la această manifestaţie, dar şi celorlalţi cetăţeni, să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi, dacă observă persoane care au un comportament antisocial.
De asemenea, din raţiuni de siguranţă publică, se recomandă participanţilor să nu vină cu bagaje sau genţi voluminoase.
Totodată, participanţii la adunările publice trebuie să respecte recomandările făcute de organizator, împuterniciţii acestuia sau organele de ordine, să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice şi să nu incite la asemenea acţiuni prin viu grai sau alte mijloace audiovizuale.
Organizarea sau participarea la contramanifestaţii desfăşurate în acelaşi timp şi în acelaşi loc cu alte adunări publice, indiferent de modul lor de exprimare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 5.000 de lei.
Ca măsură preventivă, pentru descurajarea şi probarea eventualelor fapte antisociale care pot periclita caracterul paşnic al adunărilor publice, jandarmii vor efectua fotografii şi filmări operative pe tot parcursul desfăşurării evenimentelor, cu mijloacele tehnice fixe/mobile din dotarea unităţii şi vor monitoriza imaginile înregistrate prin intermediul sistemului urban de supraveghere video, conform cadrului legal în vigoare.
Organizatorul acestei adunări publice va permite afişarea doar a drapelelor României, Uniunii Europene şi NATO, arată sursa citată.