Un nou eșec pentru PNRR: Educația pierde 700 de milioane de euro

Cristian Ghinea Sorin Cimpeanu

Bugetul pentru proiectul România Educată scade cu 700 de milioane de euro, la 3,7 miliarde de euro, după ce negocierile de la Bruxelles privind Planul Național de Redresare și Reziliență au condus la ajustarea bugetului PNRR de la 42 miliarde euro la 29,2 miliarde euro, anunță, într-o poziție comună, miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu, și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

„Varianta agreată acum (pentru Planul Național de Redresare și Reziliență) alocă pentru România Educată peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro. Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus și o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată”, arată cei doi miniștri.

Astfel, bugetul România Educată negociat acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce include 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, cel mai mare program de reducere a abandonului școlar (530 milioane euro), renovarea campusurilor universitare (300 milioane euro), campusuri și reforma învățământului dual (402 milioane euro).

„Este un efort masiv de finanțare a educației din PNRR, lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană și componenta România Educată rămâne una dintre campioanele PNRR”, arată miniștrii.

Varianta aprobată de Guvern a PNRR prevedea o alocare de 4,4 miliarde euro pentru proiectul România Educată, astfel:

– Digitalizarea educației – 780 milioane euro

Învățământ dual, tehnic și profesional – 630 milioane euro

Infrastructură școlară și universitară – 2 miliarde euro

Program Național pentru reducere a abandonului școlar – 636 milioane euro

Programul Național pentru Creșe – 370 milioane euro

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.