Un număr de 14 state din UE, printre care și România, pun presiune pe Bruxelles pentru a plafona prețul gazelor naturale

gaze Sursa foto: Pixabay

Un grup de 14 țări din Uniunea Europeană, printre care și România, fac presiuni asupra Bruxelles-ului în această săptămână pentru a elabora planuri de plafonare a prețului gazelor la nivelul întregului bloc, potrivit unei scrisori consultate marți seară de Reuters.

Documentul a fost semnat de miniștrii din 15 țări: Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

La începutul acestei luni, UE a propus un pachet de măsuri de urgență pentru a face față creșterii prețurilor la energie, dar a evitat un plafon al prețului la gaze, o idee care a divizat cele 27 de state membre ale blocului.

Mai multe țări au intensificat presiunea asupra Bruxelles-ului printr-o scrisoare prin care au cerut Comisiei Europene să facă propuneri pentru un plafon al prețului la gaze, care să fie discutate la o reuniune a miniștrilor europeni ai energiei care va avea loc vineri, urmată de o propunere legislativă cât mai curând posibil.

„Recunoaștem eforturile depuse de Comisie și măsurile pe care le-a prezentat pentru a face față crizei. Dar nu am abordat încă cea mai gravă problemă dintre toate: prețul gazului”, se arată în scrisoarea adresată comisarului pentru energie, Kadri Simson, consultată de Reuters.

Scrisoarea, al cărei proiect a fost văzut anterior de Reuters, cerea un plafon de preț pentru toate tranzacțiile de gaze.

În scrisoare se spune că un plafon al prețului gazelor ar ajuta țările să țină în frâu „presiunile inflaționiste nesustenabile” care afectează gospodăriile și întreprinderile și ar putea fi conceput pentru a asigura securitatea aprovizionării.

Alte țări se opun plafonarea prețurilor la gaze, ceea ce ridică îndoieli cu privire la faptul că orice propunere a UE ar putea obține un sprijin suficient.

Germania, Țările de Jos și Danemarca spun că plafonarea prețurilor ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării prin subminarea capacității UE de a atrage aprovizionarea cu gaze în această iarnă.

Rusia a redus livrările de gaze către Europa de când Occidentul a impus sancțiuni Moscovei după ce Rusia a invadat Ucraina, lăsând țările să se lupte pentru a asigura aprovizionarea alternativă.

Până în prezent, Comisia Europeană a propus măsuri de urgență la nivelul UE, inclusiv taxe pe profitul excepțional al firmelor energetice și reduceri ale consumului de energie electrică.

Țările UE negociază aceste propuneri și urmăresc să le aprobe atunci când miniștrii UE ai energiei se vor reuni vineri.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *