Un pachet de abonamente cu cele mai populare servicii de streaming video, audio, jocuri și cărți costă în România 188 de lei pe lună, adică 4,7% din salariul mediu. Cum stăm față de alte țări? (Analiză Picodi)

netflix, tv

Pachetul de 5 abonamente la cele mai populare servicii de streaming video, audio, jocuri și cărți costă 187,99 de lei pe lună ceea ce reprezintă 4,7% din salariul mediu lunar în România, arată o analiză a platformei Picodi.com.  Analiștii au verificat prețurile celor mai populare servicii de abonament de divertisment din 60 de țări și au calculat ce parte din salariul mediu cheltuim pe abonamente lunare.

Picodi a inclus în abonament cele mai populare două servicii de streaming video (Netflix și Prime Video), o platformă de streaming muzical (Spotify), o platformă de cărți electronice și audio disponibilă la nivel internațional (Scribd) și un abonament de jocuri (Microsoft’s Game Pass), care este disponibil atât pe PC, cât și pe console și oferă titluri de la unii dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori.

 

DIVERTISMENT PE BAZĂ DE ABONAMENT

 

Dintre țările incluse în clasament, după conversia în euro, elvețienii au de plătit cel mai mare preț pentru pachetul de 5 abonamente – 65,66 euro/lună. A doua cea mai scumpă țară din comparație este SUA (61,79 euro), urmată de Marea Britanie pe locul al treilea (52,13 euro). Cu toate acestea, după ce se juxtapun prețul serviciilor de abonament cu salariul mediu net, situația se schimbă diametral: pachetul de abonamente va costa un elvețian obișnuit doar 1,2% din salariul său, un american – 1,5%, iar un britanic – 2,2%.

Cetățenii din India, Argentina și Turcia se pot bucura de cele mai mici prețuri din lume. Pentru pachetul de abonament discutat, indienii trebuie să plătească 24,48 euro, argentinienii – 23,87 euro, iar turcii – 17,13 euro.

Prețurile abonamentelor individuale din pachetul discutat în România:

 • Netflix – 49,43 RON (9,99 €)
 • Prime Video – 13,99 RON
 • Spotify – 24,69 RON
 • Scribd – 50,45 RON (9,99 $)
 • Xbox Game Pass – 49,43 RON (9,99 €)

Pachetul de 5 abonamente costă 187,99 RON/lună ceea ce reprezintă 4,7% din salariul mediu lunar (3 975 RON). Astfel, România se situează pe locul 24 în clasamentul privind raportul dintre costul abonamentelor și salariul mediu (cu cât locul în clasament este mai jos, cu atât procentul din salariu este mai mic). În ceea ce privește prețurile abonamentelor, România s-a clasat pe locul 40.

Referitor la comparația dintre costul abonamentului și salariul mediu, cel mai favorabil raport poate fi găsit în Emiratele Arabe Unite (0,9%), Australia (1%) și în Elveția (1,2%). Pe de altă parte, nigerienii, pakistanezii și indonezienii trebuie să se confrunte cu cel mai puțin favorabil raport – 22,2%, 19,5% și, respectiv, 16,2%.

Unde costă cel mai puțin divertismentul digital?

Prețurile serviciilor de abonament pot varia foarte mult, în funcție de țară. În cazul Netflix, există o diferență de preț de cinci ori mai mare între cea mai ieftină și cea mai scumpă țară. Iată lista țărilor în care abonamentele individuale sunt cele mai ieftine:

Țările cu cel mai ieftin Netflix

 • Pakistan (3,67 €)
 • Turcia (3,85 €)
 • Argentina (5,47 €)

Țările cu cel mai ieftin Prime Video

 • Turcia (0,43 €)
 • Egipt (1,51 €)
 • Ungaria (2,12 €)

Țările cu cel mai ieftin Spotify

 • Turcia (0,99 €)
 • Pakistan (1,37 €)
 • India (1,48 €)

Țările cu cel mai ieftin Xbox Game Pass

 • Turcia (1,65 €)
 • EAU (1,94 €)
 • Filipine (2,06 €)

Cum s-a realizat studiul

În clasament, analiștii Picodi au inclus servicii de abonament din câteva categorii diferite: video (Netflix, Prime Video), muzică (Spotify), cărți (Scribd) și jocuri (Xbox Game Pass). Prețurile abonamentelor folosite în calcule au fost preluate de pe site-urile oficiale. În cazul serviciilor care oferă diferite tipuri de abonamente, am folosit opțiunea standard pentru un utilizator individual. Salariile medii au fost preluate de pe site-urile oficiale ale birourilor de statistică din țările respective sau de la alte instituții locale. Salariile nete au fost calculate cu ajutorul calculatoarelor de salarii locale.

Pentru conversia valutară, au fost utilizate datele privind cursul de schimb mediu de la Google Finance pentru perioada 1–15 octombrie 2022.

Piața serviciilor de streaming, în creștere

Premierele noilor sezoane de seriale populare, un nou plan de streaming cu reclame şi o perioadă a anului care încurajează petrecerea mai frecventă a unor seri din ce în ce mai lungi în faţa ecranului ar putea favoriza nu numai fanii acestor producţii, dar şi pe investitori, arată o analiză recentă a analiştilor XTB România, casă de brokeraj pe burse internaţionale.

Analiștii evidenţiază rezultatele intermediare ale Netflix, valabile pentru al treilea trimestru din 2022, conform cărora gigantul de streaming a câştigat 2,41 milioane de abonaţi noi, la nivel mondial, în perioada iulie – septembrie, mai mult decât dublu faţă de numărul aşteptat de Wall Street. Estimările realizate de Refinitiv precizau un număr maxim de 1,07 milioane de abonaţi noi.

O analiză din primăvară a PwC arăta că piaţa serviciilor de streaming din România a înregistrat, în 2020, cea mai mare creştere pe piaţa media şi de divertisment, de 27,16%, la 29 milioane euro, iar estimările arată un avans de peste 22% în 2021 şi 2022, până la un nivel de 43 milioane de euro.

Platformele de streaming (Netflix, Disney + sau Amazon Prime) au anunţat planuri de investiţii în valoare de 230 de miliarde de dolari în conţinut video în 2022, pentru a beneficia de creşterile estimate pentru aceste servicii în următorii ani, dar şi pentru a-şi păstra clienţii şi a atrage alţii noi, într-o piaţă tot mai concurenţială.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *