Banca Europeană de Investiții a acordat o linie de credit de 350 de milioane de euro unui consorțiu de trei companii pentru construirea unui parc eolian offshore, în largul costelor maritime ale Franței din Canalul Mânecii, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Valoarea totală a proiectului este evaluată la circa două miliarde de euro.
Consorțiul este format din companiile EDF Renouvelables, Enbridge și wpd. Proiectul prevede construirea a 64 de turbine eoliene localizate la 10-16 km de coasta Calvados și va avea o putere instalată de 450 MW.
Investiția BEI este garantată prin Fondul european pentru investiții strategice, unul dintre instrumentele financiare prin care Comisia Europeană vrea să mute accentul în producția de energie de la combustibilii fosili spre energia obținută din surse regenerabile.
De altfel, Bruxelles-ul a adoptat anul trecut o strategie privind susținerea centralelor eoliene offshore. Și Marea Neagră a fost inclusă în strategi, având un bun potențial natural pentru turbinele eoliene.
Punerea în funcțiune a proiectului e prevăzută pentru anul 2024. El va putea produce energia electrică necesară pentru consumul anual al 630.000 de persoane. Șantierul va mobiliza 1.000 de angajați, iar turbinele vor fi construite la Havre, într-o uzină Siemens.
Comisia Europeană: Marea Neagră are potențial natural
Comisia Europeană a lansat în noiembrie 2020 o nouă strategie e UE privind energia din surse regenerabile offshore, care prevede sprijin pentru creșterea de cinci ori a capacității eoliene offshore a Europei până în 2030.
Marea Neagră se numără printre mările la care noua strategie UE face referire. Documentul oficial al Comisiei Europene arată că Marea Neagră are un bun potențial natural pentru turbinele eoliene (atât cele fixate, cât și plutitoare) și pentru a capta energia valurilor.
„Potențialul de dezvoltare a energiei eoliene offshore de la Marea Neagră trebuie valorificat cu inteligență și calm, în interesul României. Pe lângă recunoașterea importanței din perspectiva UE care deschide oportunități de finanțare și transfer de know how, este nevoie și de realizarea rapidă a unui proiect pilot făcut cu o semnificativă participare românească și de investiții din fonduri nerambursabile europene pentru întărirea liniilor Transelectrica în Dobrogea. Trebuie ca energia să poată fi evacuată”, a scris Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, despre inițiativa UE.