Unul dintre partidele din coaliția de guvernare din Polonia a prezentat un proiect de lege care ar relaxa interdicția comerțului duminical din țară. Magazinele ar putea fi autorizate să deschidă în două duminici pe lună, iar angajații ar primi un salariu dublu în acele zile și, în schimb, o zi liberă suplimentară, scrie Notes from Poland.
Interdicția a fost introdusă în 2018, sub fostul guvern național-conservator al partidului Lege și Justiție (PiS), în urma unei campanii în favoarea acesteia din partea sindicatului Solidaritatea și a bisericii catolice.
Restabilirea, cel puțin parțial, a comerțului de duminică a fost una dintre promisiunile electorale ale partidului centrist Polonia 2050 (Polska 2050), care face parte din noua coaliție de guvernare care a înlocuit PiS la putere în decembrie. Principalul grup de guvernare, Coaliția Civică (KO) a lui Donald Tusk, s-a angajat, de asemenea, să pună capăt interdicției de comerț.
Cu toate acestea, PiS, aflat acum în opoziție, și sindicatul Solidaritatea și-au exprimat opoziția față de orice astfel de măsură. Un alt membru al coaliției de guvernare a lui Tusk, Stânga (Lewica), este, de asemenea, sceptic față de această idee.
Unul dintre deputații din Polonia 2050, Ryszard Petru, afirmă că noua propunere a partidului său reprezintă un “compromis între liberalizarea totală a comerțului și interdicția actuală”.
În timp ce, în prezent, majoritatea magazinelor au voie să deschidă doar în șapte duminici pe an, legea propusă le-ar permite să facă comerț în prima și a treia duminică din fiecare lună.
În schimb, lucrătorii din comerțul cu amănuntul ar urma să primească un salariu dublu în acele zile, iar angajatorii ar fi obligați să acorde o zi liberă unui angajat care lucrează duminica în cele șase zile anterioare sau ulterioare duminicii de lucru.
Petru a citat estimări potrivit cărora liberalizarea comerțului de duminică ar duce la o creștere de 4% a cifrei de afaceri pentru sectorul comerțului cu amănuntul, în timp ce numărul locurilor de muncă ar putea crește cu 40.000. El a declarat că Polonia 2050 “va îndemna toți partenerii de coaliție să sprijine acest proiect”.
Unul dintre acești parteneri, KO, a enumerat, înainte de alegerile de anul trecut, eliminarea interdicției comerțului de duminică ca fiind una dintre cele 100 de politici pe care intenționa să le introducă în termen de 100 de zile de la preluarea mandatului (dar pe care, în mare parte, nu a reușit să le pună în aplicare).
Cu toate acestea, celălalt partener de coaliție al lor, Stânga, nu este încântat de această idee. Una dintre figurile sale importante, ministrul familiei, muncii și politicii sociale, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, a remarcat, ca răspuns la propunerea Polonia 2050, că polonezii au deja printre cele mai multe ore de lucru din Europa.
“Ne lipsește timpul de odihnă, iar ziua tradițională de odihnă și de petrecere a timpului cu familia este duminica”, a declarat Dziemianowicz-Bąk, citată de Agenția poloneză de presă (PAP). “De aici și scepticismul profund față de orice propunere de introducere a duminicilor lucrate”.
Politicianul PiS, Daniel Milewski, a salutat faptul că o serie de personalități din Stânga și-au exprimat opoziția față de eliminarea interdicției comerțului de duminică.
“Când am introdus [această măsură]… am fost prezentați ca fiind fundamentaliști religioși”, a declarat Milewski pentru TV Republika. “Dar era vorba despre familii [nu despre biserică]”.
Între timp, Alfred Bujara, șeful secției lucrătorilor din comerțul cu amănuntul din cadrul sindicatului Solidaritatea, a condamnat propunerea Polonia 2050, declarând pentru că “restabilirea comerțului de duminică ar fi o lovitură uriașă” pentru cele două milioane de lucrători din comerțul cu amănuntul din Polonia, dintre care 72% sunt femei.
“Vorbesc cu aceste femei. Ele nu își pot imagina că trebuie să lucreze duminica. De asemenea, ele nu cred în [promisiunile] de alocații sau prime [pentru lucrul duminica], deoarece angajatorii sunt foarte rapace în această privință”, a adăugat el.
La începutul acestei săptămâni, înainte ca proiectul de lege să fie prezentat, șeful adjunct al Alianței Sindicatelor din toată Polonia (OPZZ), Sebastian Koćwin, a susținut, de asemenea, că interzicerea comerțului a fost susținută de lucrătorii din industrie.
Comerțul este cel mai mare sector de ocupare a forței de muncă din Polonia. Potrivit datelor de la Statistica Poloniei (GUS), o agenție de stat, în 2020, între 1,5 și 2 milioane de persoane lucrau în comerț, adică aproximativ 4,6% din totalul angajaților.
Potrivit unui sondaj realizat de UCE Research pentru cotidianul Rzeczpospolita, publicul a început să accepte mai mult interdicția comerțului. Luna trecută, doar 44% dintre respondenți doreau restabilirea comerțului duminical, față de 54% în septembrie.