Un pașaport sanitar, și nu de vaccinare, ar putea fi recunoscut de toate țările europene de la jumătatea lunii iunie

Pasaport Covid

Un pașaport sanitar, și nu de vaccinare, ar putea fi aplicat la nivel european de la jumătatea lunii iunie, pentru a permite redeschiderea granițelor în blocul comunitar, a declarat duminică secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene Clément Beaune, citat de publicația Les Echos.

„Lucrăm la o coordonare europeană de reschidere a granițelor în această vară pentru a permite, de manieră securizată, reluarea circulației persoanelor între țările Uniunii Europene”, a spus acesta, invitat la Europe 1 – CNews.

Clément Beaune a insistat asupra diferenței între un pașaport sanitar și unul de vaccinare. Adoptat de Adunarea Națională în 12 mai, pașaportul sanitar permite circulația în Europa începând cu a doua jumătate a lunii iunie, dar nu impune vaccinarea. „Va fi de asemenea posibil să treci granițele europene prezentând un test PCR negativ efectuat în ultimele 48 de ore sau un certificat de vindecare de Covid-19”, a precizat el.

Franța speră în aplicarea, în perioada următoare, a unui mecanism de urgență care să poată să fie activat imediat ce situația se agravează într-o țară, cu o creștere a numărului de infectări și o circulație puternică a virusului. „Fiecare țară vizată va trebui să poată reacționa în 48 de ore prin închiderea granițelor sau aplicând o carantină întărită”, a subliniat acesta.

Codul QR eliberat de Franța pentru persoanele vaccinate va fi armonizat și recunoscut de toate autoritățile sanitare europene.

Un alt subiect de discuție cu partenerii europeni – testele PCR gratuite în toate statele UE. „Este important să reamintim că Franța este singura țară din Europa care propune teste gratuite acolo unde țări precum Spania le facturează cu peste 100 de euro. Din această cauză dorim armonizarea situației și ca ele să fie gratuite peste tot”, a adăugat secretarul de stat.

La nivel național, pașaportul sanitar va fi necesar doar pentru a participa la evenimente care presupun mai mult de 1.000 de persoane, precum concerte, festivaluri sau competiții sportive. ”Francezii nu vor trebui să prezinte un certificat pentru a merge să bea o cafea sau pentru a mânca la restaurant”, a precizat el.

Sursa foto: CommonPass

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *