Un portofoliu de investiții diversificat, secretul depășirii unei crize financiare (P)

XTB dec. 27, 2022 0 comentarii
Process, business, plan. sursa foto: www.stock.adobe.com

Lumea în care trăim pare din ce în ce mai stresantă – războaie, uneori chiar la granițele țării noastre, crize economice, pandemii… Cum ne protejăm investițiile în perioadele de instabilitate?

Avem la îndemnă o soluție simplă, dar în același timp ingenioasă: tehnica diversificării!

Diversificarea este, deopotrivă, o strategie de investiții, dar și un principiu de administrare a riscului în perioadele volatile.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Tuturor ne este dificil să asistăm la o fluctuație rapidă a profiturilor sau, mai ales, a pierderilor noastre, în mod special în acele situații când prețurile se schimbă rapid.

În schimb, diversificarea ne va ajuta să combatem „stresul traderului”, la care sunt supuși chiar și investitorii cei mai experimentați în perioadele agitate pe burse. 

Diversificarea portofoliului de investiții

Toate investițiile, chiar și cele considerate mai „sigure” precum acțiunile sau ETF-urile, implică, totuși, anumite riscuri, mai ales într-un context economic agitat.

Analizele recente arată că și „activele de refugiu” clasice, precum aurul sau petrolul, nu mai sunt chiar atât de stabile, în contextul diverselor presiuni – inflație crescută, frământări geopolitice și altele.

Indiferent de activele implicate în tranzacționare, tehnica diversificării ne ajută să reducem riscul general al întregului nostru portofoliu.

Active multiple – Investitorii cu experiență recomandă să ne alcătuim un portofoliu din active multiple, astfel riscul ca toate aceste active să fluctueze simultan este mai mic.

Diversificarea industriei – Într-un portofoliu bine gândit se vor regăsi mereu instrumente financiare care acoperă diferite industrii din economie.

Diversificarea geografică – Cumpărând, spre exemplu, acțiuni la companii din diferite zone geografice, ne putem pune la adăpost de eventualele fluctuații declanșate de frământările geopolitice locale. 

Este bine să alegem întotdeauna un broker cu experiență pe piețele internaționale, capabil să ne ofere o varietate cuprinzătoare de instrumente financiare. 

Spre exemplu, la XTB regăsim o gamă generoasă de peste 5.500 de instrumente financiare, disponibile pe piețele internaționale.

În plus, la XTB poți alege dintre sute de Acțiuni și sute de ETF-uri, cu 0% comision, pentru un rulaj lunar de până la 100.000 EUR, fără costuri ascunse.

Corelarea – o regulă a diversificării

Investitorii cu experiență ne recomandă să avem un portofoliu compus din așa-numitele „active corelate negativ”. Practic, este vorba despre acele active care prezintă o corelație scăzută. 

Astfel, atunci când încep tensiunile pe burse și prețurile respectivelor active se deplasează în direcții diferite, ceea ce putem pierde pe o parte este atenuat de câștigurile obținute de la activul situat „la polul opus”. 

Pentru a face acest lucru avem nevoie să deținem în portofoliu și instrumente financiare derivate, precum CFD-urile. La XTB, un lider in industria investițiilor, dispunem de o varietate substanțială de CFD-uri cu suport pe mărfuri, indici sau crypto.

Având și CFD-uri în portofoliu, investitorii pot să beneficieze nu doar de creșterea prețurilor, în mod „clasic”, prin așa-numitele poziții long, ci și de scăderea prețurilor, prin pozițiile short.  

În cazul apariției unor fluctuații bruște ale pieței, ne putem proteja portofoliul prin deschiderea poziției opuse. 

Spre exemplu, să presupunem că deținem 500 de acțiuni la compania favorită. Totuși, fiind prevăzători, putem să „shortăm” (să deschidem poziții de vânzare) pe cele 500 de acțiuni ale companiei respective printr-o tranzacție cu CFD-ul ce are ca activ suport acțiunea companiei favorite. 

În cazul în care respectiva companie sau industria din care face parte trece printr-o perioadă dificilă, iar prețurile acțiunilor fluctuează radical, rezultatul final al tranzacției noastră va fi neutralizat.

Diversitate tehnică – o platformă performantă

Ca în orice „război”, inclusiv în cel al cifrelor, pe burse, tehnica „de luptă” poate face diferența dintre succes și eșec. 

Avem nevoie de o platformă de tranzacționare rapidă și eficientă, ușor de utilizat și accesibilă. 

Platforma de tranzacționare XTB ne dă posibilitatea să avem acces imediat la numeroase instrumente financiare și să acționăm rapid asupra instrumentelor pe care le deținem deja în portofoliu.

Putem să explorăm nu doar versiunea Web, ci și noua aplicație XTB pentru mobil, care ne ajută să ne gestionăm ușor și rapid investițiile, oricând și de oriunde ne-am afla.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 82% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

By XTB