Cifrele oficiale relevă o creștere dramatică a numărului de români care accesează finanțarea pentru studenți din Marea Britanie, de la 5.000 în urmă cu un deceniu la 84.000 în ultimul an universitar, ceea ce înseamnă că „un procent uluitor de 15% dintre românii din Marea Britanie beneficiază în prezent de împrumuturi pentru studenți”, scrie tabloidul britanic Daily Mail, una dintre cele mai citite publicații online din lume.
Informația a fost publicată într-un articol despre scandalul Oxford Business College (OBC), care a izbucnit în aprilie 2025, când guvernul britanic a retras finanțarea pentru împrumuturile studențești destinate noilor studenți ai colegiului privat.
Decizia a fost luată în urma unei investigații guvernamentale care a scos la iveală preocupări serioase legate de practicile de recrutare și monitorizarea prezenței studenților. Existau suspiciuni că unii indivizi se înscriau la cursuri doar pentru a accesa împrumuturi, fără intenția de a studia efectiv.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Investigația nu a găsit dovezi de fraudă, dar a concluzionat că managementul colegiului nu a asigurat o evaluare adecvată a competențelor studenților, inclusiv a nivelului de engleză, și nici o monitorizare corespunzătoare a prezenței.
Potrivit sursei citate, există cereri frauduloase de împrumuturi pentru studii legate de OBC, o adresă IP fiind utilizată pentru 164 de cereri de împrumut și alte două în România pentru 63 de cereri.
Împrumuturile pentru studenți din Marea Britanie sunt finanțate în principal de guvern și administrate de Student Loans Company (SLC), o organizație non-profit deținută de guvern. Despre posibila implicare a românilor într-o schemă de fraudare a acestui sistem a scris și The Times.