Teoria “puiului vopsit”, lansată de fostul şef al ANPC, Horia Constantinescu, e dezmințită de producători. Aceștia precizează însă că există soluții prin care carnea puilor poate fi mai galbenă, însă în niciun caz prin proces de vopsire, informează Ziarul de Iași.
“Puii respectivi nu sunt pui vopsiţi. Nu există decât în mintea unor oameni, care nu au expertiză, să spună asemenea elucubraţii”, spune Lucian Popovici, director în cadrul companiei Avi-Top din Iaşi.
”Tehnica apariţiei puilor aşa-zişi galbeni este o tehnică rezultată din necesităţi de marketing. Dacă marketingul cere pui galbeni, atunci li se oferă pui galbeni. Nu este nicio înşelare a populaţiei sau a consumatorului practica de a administra în hrana găinilor ouătoare sau a puilor de carne diferite substanţe sau aditivi furajeri. Tehnica era din 1970, când România exporta către URSS ouă, şi atunci se folosea în furajarea găinilor ouătoare bulion. La noi, la Avi-Top, există nişte bazine de zeci de tone, din anii ’80, în care se administra bulion în hrana găinilor ouătoare, pentru a se obţine un ou cu un gălbenuş intens colorat în galben”, a declarat pentru ZdI Lucian Popovici, director în cadrul companiei Avi-Top din Iaşi, făcând precizarea că este echidistant vizavi de acest subiect, pentru că în ferma pe care o conduce nu se produc deloc pui galbeni, ci albi, normali, spune acesta.
Totuşi, Popovici a ţinut să explice că nici la ora actuală practicile comerciale din anii 70-80 nu sunt cu mult diferite.
“La ora actuală, pentru obţinerea acestor pui galbeni, ca să zicem aşa, se utilizează substanţe naturale, respectiv, bulion, praf de gălbenele sau betacaroten (…) Deci nu este toxic! Nu are impact asupra sănătăţii omului (…) Ce atentat?! Că puii sunt de culoare galbenă? Nu este niciun atentat! Nu este nimic ilegal! Este o practică care se întâmplă în toată lumea, nu numai în Uniunea Europeană! Nu afectează sănătatea omului. Nu sunt substanţe chimice! Nu este nicio înşelătorie a clientului. Ar trebui să mă bucur de răul altora, făcut de unii oameni care şi-au exprimat opinii total greşite, lipsite de substrat ştiinţific din punctul meu de vedere, un specialist, care evoluează în breasla asta, a crescătorilor de păsări de 20 de ani? Vă spun că este o problemă total falsă!”, a mai spus directorul din Avi-Top.