Un robot autonom este folosit pentru a elimina, cu ajutorul luminii UV-C, ciupercile și mucegaiul din vița de vie, transmite publicație Electrek.
ICARO X4 oferă o alternativă la stropitul cu substanțe speciale, care în general nu sunt ecologice. Robotul, dezvoltat de compania italiană Maschio Gaspardo, nu are nevoie de un operator uman și poate decide singur care este timpul potrivit pentru a trata vița de vie, ținând cont de factori precum umiditatea și temperatura mediului ambiant.
ICARO X4 are la bord propria stație meteo și include algoritmi care îi permit să se adapteze la condițiile în care acționează.
Elementele principale ale robotului sunt cele două „aripi” mari, pliabile, care includ panourile care emit radiațiile UV-C. Acestea sunt apropiate la doar câțiva centimetri de frunzele de viță de vie atunci când vehiculul funcționează. Numele vine de la cel al lui Icarus / Icar, din mitologia greacă, personajul care a zburat cu aripi din ceară pentru a scăpa din labirint.
Lumina UV poate distruge virusurile și bacteriile, inclusiv Sars-CoV-2. Lămpile folosite de dispozitivele de dezinfecție și igienizare sunt calibrate pentru a emite lumină cu o lungime de undă scurtă (între 200 și 280 nm). Denumită și UV-C, aceasta este cea mai dăunătoare lumină ultravioletă. Radiația aceasta reacționează și cu aerul din jur, generând ozon, un gaz cu puternic efect oxidant.
Potrivit producătorului, fiecare robot poate acoperi 15 hectare de viță de vie și poate reduce consumul de fungicide cu până la 70%.
Vehiculul folosește motoare electrice, alimentate de baterii. Poate fi echipat și cu un motor diesel, care îi extinde semnificativ autonomia, până la 72 de ore consecutive.
Cinci roboți sunt deja folosiți în Italia și Franța. Un astfel de vehicul costă 115.000 euro.
Roboți similari sunt utilizați și pentru igienizarea interiorului avioanelor comerciale. Modelul Honeywell UV Cabin System poate curăța un avion de dimensiuni medii în doar 10 minute, la un cost de câțiva dolari.