Vasile Berinde a pus pe picioare afacerea cu preparate din carne condimentate natural şi fără conservanţi, acum douăzeci de ani, după ce muncise în Italia, relatează G4Food. Nu a lucrat de la început în domeniu, dar la un moment dat, soarta l-a dus în preajma unei ferme unde se creşteau porci şi a unei afaceri cu mezeluri. A început să îi ajute pe italienii care le deţineau, furând meseria de la ei.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Produsele pe care le avem aici, modul de preparare, tot ce ține de aparatură, tehnologie am adus din Italia. Rețetele sunt personalizate pe specificul zonei noastre. Le-am adaptat pe toate: brânzeturi, carne, produse de vânat. Produsele nu au conservanți absolut deloc, doar sare și condimente naturale. Carnea e din zona Maramureșului. Încercăm ca materia primă să nu vină de mai departe de 100 de kilometri”, spune el
Deocamdată, Vasile Berinde colaborează cu crescători de animale din zonă, dar pe viitor îşi doreşte să aibă şi propria fermă. Spune însă că îi este greu cu aprobările şi actele de care au nevoie micii producători locali ca să funcţioneze.
„A fost foarte greu. În primul rând cu autorizațiile. Părerea mea este că ar trebui un pic separate lucrurile. Una e să faci producție industrială, alta e să ai o mică afacere. În România, autorizațiile sunt numai pe procesare industrială. Nu există un sistem simplificat pentru micii producători. De exemplu, noi procesăm 100 de kiograme maximum pe săptămână. Asta înseamnă un porc pe săptămână. Nu e nevoie pentru asta de așa o legislație stufoasdă, pentru că noi nu suntem o industrie. Asta nu înseamnă că nu rebuie respectate regulile de igienă”, spune el.
Familia Berinde îşi vinde şi ea, produsele, pe facebook şi la Târgul „Roade de Oraş” de la Baia Mare, la fel ca şi ceilalţi producători pe care i-am vizitat în Maramureş. Dar ar mai fi nevoie şi de magazine unde să îşi poată desface marfa care, neconţinând conservanţi, trebuie păstrată şi expusă în condiţii speciale.
„Produsele noastre necesită foarte mare atenție, Nu se pot arunca grămadă în supermarket. Trebuie ținute agățate, pentru că aerul trebuie să circule în jurul lor. Trebuie păstrate şi o distanță şi o anumită umiditate şi ventilație. Termenul lor de valabilitate este de 30 de zile”, spune el.

Foto: Via Profi/ 4Food