Un sondaj arată că marea majoritate a europenilor sprijină tarifele de retorsiune împotriva SUA 

moet sampanie Foto: Pexels

Un sondaj arată că o mare majoritate a vest-europenilor sunt în favoarea unor tarife de retorsiune împotriva SUA, în cazul în care Donald Trump introduce taxe de import radicale pentru principalii parteneri comerciali, așa cum se preconizează în această săptămână, scrie The Guardian.

Președintele american ar putea decide miercuri aplicarea unei serii de tarife, variind de la țară la țară, mișcare pe denumit-o Ziua eliberării. De asemenea, el a declarat săptămâna trecută că o taxă de 25 % asupra mașinilor exportate în SUA va intra în vigoare în ziua următoare.

Multe întreprinderi europene vor fi probabil lovite puternic. Unele dintre acestea, inclusiv producătorii germani de automobile și firmele franceze producătoare de bunuri de lux și de vinuri, șampanii și băuturi spirtoase, își bazează până la 20% din venituri pe exporturile către SUA.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

UE a promis deja un răspuns „prompt, robust și calibrat” la planurile Washingtonului, care, potrivit experților, sunt susceptibile să reducă producția, să crească prețurile și să alimenteze un război comercial. Piețele globale și dolarul au scăzut luni după ce Trump a spulberat speranțele că ceea ce el numește „tarife reciproce” – argumentând că partenerii comerciali înșală SUA – ar viza doar țările cu cele mai mari dezechilibre comerciale.

Un sondaj YouGov efectuat în Danemarca, Franța, Germania, Italia, Spania, Suedia și Regatul Unit a arătat că, în cazul în care tarifele americane vor fi aplicate, majorități mari – de la 79% dintre respondenți în Danemarca la 56% în Italia – sunt în favoarea unor taxe de retorsiune asupra importurilor americane.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Atât în Germania, unde producători auto precum Porsche, BMW și Mercedes se confruntă cu o scădere semnificativă a profiturilor, cât și în Franța, unde vânzările de vinuri și băuturi spirtoase din SUA valorează aproape 4 miliarde de euro pe an, 68% dintre respondenți au susținut măsurile de retorsiune.

Respondenții din toate cele șapte țări s-au declarat în favoarea unui răspuns de tip „dinte pentru dinte”, în ciuda daunelor pe care se așteaptă să le producă tarifele americane asupra economiilor lor naționale, 75% dintre germani declarând că se așteaptă la un impact „mare” sau „destul de mare”.

Această evaluare a fost împărtășită de 71% dintre respondenții din Spania, 70% din Franța și Italia, 62% din Suedia, 60% din Regatul Unit și jumătate dintre danezii chestionați în cadrul sondajului, care a fost realizat în a doua și a treia săptămână din martie.

Dintre cele șase țări UE intervievate, majorități cuprinse între 60 % în Danemarca și 76 % în Spania au considerat că tarifele americane vor avea un impact semnificativ asupra economiei blocului comunitar în general. Aceeași părere a fost exprimată de 74% dintre germani și 68% dintre francezi.

Trump, care a fost ales și datorită promisiunii de a reface industria americană, s-a plâns în mod repetat că UE a fost „foarte nedreaptă cu noi” în ceea ce privește comerțul. De asemenea, el a declarat în februarie că blocul celor 27 de națiuni a fost „format pentru a înșela Statele Unite”.

În toate cele șase țări UE intervievate, pluralități sau majorități, variind de la 67% în Danemarca și 53% în Germania la 41% în Franța și 40% în Italia, au declarat că nu sunt de acord cu el, în comparație cu doar 7% până la 18% care au crezut că are dreptate.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.