Un start-up olandez începe producția primei mașini solare din lume

Redacția dec. 1, 2022 1 comentarii
Lightyear masina solara

Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să producă în serie primul vehicul electric din lume care generează energie direct din lumina soarelui, scrie Bloomberg.

Primul său model, Lightyear 0, are un preț de 250.000 de euro și a strâns deja aproximativ 150 de precomenzi.

Lightyear plănuiește să producă aproximativ o mie de exemplare ale modelului la o unitate Valmet Automotive Oyj din Finlanda, începând cu un ritm de o mașină pe săptămână. Până în a doua jumătate a anului viitor, producția ar trebui să crească la cinci pe săptămână, a declarat directorul executiv și cofondatorul Lex Hoefsloot într-un interviu acordat Bloomberg.

Automobilul, care are panouri solare curbate pe capotă și pe acoperiș, este capabil să ruleze două luni fără încărcare în Amsterdam, în timpul verii, și chiar șapte luni în Portugalia, potrivit lui Hoefsloot. Energia obținută de la soare va adăuga până la 70 de kilometri de autonomie în fiecare zi.

Mașinile alimentate de soare au reușit cu greu să depășească stadiul de prototip din cauza suprafeței mari pe care o necesită panourile solare. Strângerea de fonduri în primele zile a fost o provocare, deoarece investitorii au fost reticenți în a-și plasa banii într-un concept nou, a declarat Hoefsloot.

„În acest moment, suntem într-o etapă mult mai matură”, adăugând că majoritatea investițiilor au venit din Olanda. Lightyear a obținut 81 de milioane de euro de la un grup de investitori condus de olandezi în septembrie.

Compania, fondată în Olanda în 2016, a dezvoltat, de asemenea, Lightyear 2, al doilea său model de mare volum, cu un preț de pornire de aproximativ 30.000 de euro. Lightyear 2 ar trebui să intre în producție până în 2025 și are rezerve din partea companiilor de leasing și car-sharing LeasePlan Corp NV și MyWheels, potrivit companiei.

Comentarii

  1. Înțeleg că folosiți traducere automnată (sper că asta e explicația pt greșelile de traducere). Dar puțină grijă nu strică. Sau respect pentru limbă. Măcar de ziua națională. și are rezerve din partea companiilor de leasing și car-sharing? Rezervări, nu rezerve. Are româna cuvinte și pt a exprima car-sharing …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *