Un tribunal rusesc a decis confiscarea de active în valoare de 463 milioane de euro de la UniCredit

unicredit bank, banca, financiar, grup italian, banca italiana Sursa foto: © Stevanovicigor | Dreamstime.com

Un tribunal din Sankt Petersburg a pus sechestru pe active în valoare de 463 de milioane de euro aparținând băncii italiene UniCredit, creditorul european cu a doua cea mai mare expunere la Rusia, potrivit documentelor judiciare, scrie FT.

Confiscarea marchează una dintre cele mai mari măsuri de acest gen împotriva unei bănci occidentale de când invazia rusă în Ucraina a determinat majoritatea creditorilor internaționali să se retragă sau să își lichideze afacerile din Rusia. Ea survine după ce Banca Centrală Europeană le-a spus creditorilor din zona euro cu operațiuni în această țară să își accelereze planurile de retragere.

Suma confiscată a fost echivalentă cu aproximativ 4,5% din activele UniCredit în această țară, potrivit ultimei declarații financiare a principalei subsidiare rusești a băncii. Activele înghețate includ acțiuni ale filialelor UniCredit din Rusia, precum și acțiuni și fonduri pe care le deținea.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Măsura de vineri vine în urma unei reclamații din partea Ruskhimalliance, o filială a Gazprom, gigantul rus de petrol și gaze care deține monopolul asupra exporturilor de gaze prin conducte.

Disputa a început în august 2023, când Ruskhimalliance s-a adresat unei curți de arbitraj din Sankt Petersburg, cerând ca UniCredit să plătească garanții bancare în cadrul unui contract cu compania germană de inginerie Linde.

Ruskhimalliance este operatorul unei uzine de procesare a gazelor și al unor instalații de producție de gaze naturale lichefiate în Ust-Luga, în apropiere de Sankt Petersburg. În iulie 2021, a semnat un contract cu Linde pentru proiectarea, furnizarea de echipamente și construcția complexului. Un an mai târziu, Linde a suspendat lucrările din cauza sancțiunilor UE.

Ruskhimalliance s-a adresat apoi băncilor de garantare, care au refuzat să își îndeplinească obligațiile deoarece “plata către compania rusă ar putea încălca sancțiunile europene”, a precizat compania în dosarul depus în instanță.

Pe lângă UniCredit, pe lista garanților se aflau Deutsche Bank, Commerzbank, Bayerische Landesbank și Landesbank Baden-Württemberg, împotriva cărora Ruskhimalliance a depus, de asemenea, acțiuni în justiție la tribunalul din Sankt Petersburg.

Creditorul italian a declarat că a fost informat despre depunerea dosarului.

Ministrul italian de Externe a convocat o întâlnire luni pentru a discuta despre sechestrele care afectează a doua cea mai mare bancă a țării, au declarat pentru Financial Times două persoane care au cunoștință de aceste planuri.

UniCredit este unul dintre cei mai mari creditori europeni din Rusia, având peste 3.000 de angajați prin subsidiara sa din această țară. La începutul acestei luni, banca italiană a raportat că activitatea sa din Rusia a înregistrat un profit net de 213 milioane de euro în primul trimestru, în creștere de la 99 milioane de euro în anul precedent.

Cu toate acestea, a constituit provizioane de peste 800 de milioane de euro și și-a redus semnificativ portofoliul de credite. Andrea Orcel, directorul general, a declarat luna aceasta că, deși creditorul “continuă să reducă riscurile” operațiunilor sale din Rusia, o ieșire completă din această țară ar fi complicată.

FT a relatat vineri că Banca Centrală Europeană a cerut creditorilor din zona euro cu operațiuni în această țară planuri detaliate privind strategiile lor de ieșire, în condițiile în care tensiunile dintre Moscova și Occident continuă să crească.

Contestațiile juridice privind activele deținute de băncile occidentale au complicat eforturile acestora de a se retrage. Luna trecută, o instanță rusă a ordonat confiscarea a peste 400 de milioane de dolari din fondurile JPMorgan Chase, în urma unei contestații legale din partea creditorului VTB, administrat de Kremlin. Ulterior, o instanță a anulat o parte din sechestrul planificat, potrivit Reuters. T

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: