Compania producătoare de materiale de construcții Soceram a cumpărat, la sfârșitul anului trecut, platforma de 17 hectare a uneia dintre primele rafinării din Europa, Steaua Română Câmpina, fondată în 1897, și acum intrată în faliment. Noul proprietar a plătit cinci milioane de euro către TDR Energy București, care cumpărase rafinăria la sfârșitul anului 2020. Soceram vrea să facă acolo un parc, un muzeu și câteva clădiri comerciale (probabil retail și birouri).
Soceram a cumpărat platforma de 17 hectare aflată aproape de centrul orașului, pe strada Calea Doftanei, construcțiile de pe acesta, stația chimică, stația nouă de apă și stația veche de apă, canalul de aducțiune și diverse instalații. Intențiile noului proprietar vizează construirea unui parc, a unui muzeu al industriei câmpinene, precum și a unor clădiri comerciale sustenabile din punct de vedere energetic, iar vechea rafinărie, care trezea aproape toți locuitorii Câmpinei cu sirena sa la ora 7.00 dimineața, în perioada în care funcționa, se va transforma în parc, o soartă nu tocmai rea, în condițiile în care majoritatea platformelor industriale din orașe se transformă în blocuri de locuințe, clădiri de birouri sau mall-uri.
Interesant e că Soceram vrea să facă investiția în colaborare cu oamenii din oraș, dar are întâi de rezolvat problema depoluării terenului, care este foarte costisitoare.
Soceram Câmpina produce printre altele BCA și a finalizat, recent, construcția unei noi fabrici în Cordun, județul Neamț, după o investiție de peste 20 milioane de euro. Compania deține două fabrici de BCA, o fabrică de producere mortare și o fabrică de cărămidă.
Presa locală scrie că TDR Energy București a achiziționat activele Rafinăriei “Steaua Română” (intrată în faliment și dizolvată ulterior) cu prețul de aproximativ 3,4 milioane de lei lei fără TVA, cumpărătorul preluând și creanțele rafinăriei, altele decât cele de mediu, în valoare de 15,5 milioane de lei.
Tot anul trecut, TDR Energy a vândut stadionul Rafinăriei unui dezvoltator imobiliar din București – Entire Real Estate Solution, deținut de familia Dobra, acționarul majoritar al companiei Juice Master, producătorul sucurilor Zucco produse în Odoreu (Satu Mare), iar anul trecut a intrat în afacerea Domeniile Boieru prin preluarea a 20% din producătorul de vin de la antreprenorii Raul Ciurtin și Florin Dănoaie.
De asemenea, Călin și Alina Dobra au în dezvoltare, în parteneriat cu Raul Ciurtin, fondatorul Albalact, vândut, în 2016, către francezii de la Lactalis, și Florin Mariș, proiectul Estoria City din estul Bucureștiului, în care vor investi 200 de milioane de euro, amplasat pe un teren cumpărat de la Policolor.
Potrivit unor surse, familia Dobra ar vrea să facă blocuri de locuințe pe terenul de sport câmpinean, care are, în total, circa 28.700 mp, dar, conform legilslației actuale nu pot construi dacă nu înlocuiesc baza sportivă cu alta, iar compania caută terenuri pentru a amenaja o altă bază de sport.
De altfel, stadionul rafinăriei se află aproape de intrarea în Câmpina dinspre Ploiești, aproape de fosta firmă de reparații de mașini grele IRA și de un hipermarket Kaufland.