Uniunea barourilor și asociația profesiilor liberale spune că supraimpozitarea avocaților reprezintă o discriminarea nejustificată în raport cu alte categorii de contribuabili

bani sute lei

Comisia Permanentă a UNBR, întrunită în ședință de urgență în data de 1 august 2023, transmite că a analizat proiectul de Ordonanță al Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale. În urma acestei analize, UNBR denunță tendințele de supraimpozitare a avocaților și a celorlalte profesii liberale, ceea ce reprezintă o inechitate socială, o discriminare nejustificată în raport cu alte categorii de contribuabili.

„Conform proiectului de ordonanță, veniturile din activități independente ar urma să fie supuse plății cotei CASS la o bază neplafonată, calculată la venitul realizat, ceea ce ar fi de natură să conducă la o dublare a sarcinii fiscale sau chiar să conducă la o multiplicare și mai accentuată. Este profund inechitabilă și lipsită de fundament tendința de a corecta dificultățile financiare ale sistemului de sănătate prin discriminarea fiscală a unor categorii profesionale a căror unică „vină” este reprezentată de faptul că în timp au fost buni contribuabili. Această obligație fiscală nu este un impozit ci o contribuție pentru care statul datorează contribuabilului o contraprestație, care este aceeași pentru toți, indiferent de cuantumul contribuției achitate. Prin urmare, spolierea unor categorii de contribuabili încalcă principiul așezării juste a sarcinilor fiscale”, transmite UNBR.

Potrivit comunicatului de presă, în aceeași ședință a Comisiei Permanente s-au stabilit și măsurile necesare pentru a contracara prin toate mijloacele legale adoptarea unor astfel de modificări ale codului fiscal, de natură să aducă perturbări grave în activitatea profesiilor liberale.

„S-au inițiat demersuri pentru analizarea de către experți a impactului real al dispozițiilor din proiectul de ordonanță care vizează avocații, pentru o argumentare detaliată a poziției UNBR împotriva acestor modificări fiscale, precum și demersuri pentru conlucrarea cu celelalte profesii liberale în vederea adoptării unei poziții comune în sensul respingerii acestei posibile agresiuni fiscale asupra acestor profesii”, mai transmite UNBR.

Sursa Foto: Facebook/ Chernitskaya Yulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *