Unde să mergi în vacanță de Crăciun și Revelion: în România sau în străinătate? Egiptul, destinația principală aleasă de români

vacante, craciun, revelion, romani Sursa: Unsplash

Fie că este vorba de vacanțe în țară sau în străinătate, românii nu vor să petreacă sărbătorile de Crăciun și Revelion acasă. Egiptul rămâne în continuare în preferințele acestora pentru sărbătorile de iarnă, iar în România aceștia aleg să plece la munte, printre cel mai mare grad de ocupare în stațiunile montane fiind Poiana Brașov, a declarat Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Patronatului Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), într-un interviu acordat Economedia.

„Atunci când vine vorba despre turismul intern, în special de Crăciun, românii aleg turismul rural. De Revelion, stațiunile montane sunt vedete, precum și cele balneoclimaterice. Românii aleg să își petreacă sărbătorile de Crăciun și Revelion în Bran, Maramureș, Bucovina, Mărginimea Sibiului sau Apuseni, fiind destinații accesibile oricui”, a declarat Traian Bădulescu, purtător de cuvânt ANAT.

Ca stațiuni montane, cel mai mare grad de ocupare este în Poiana Brașov, la hotelurile de 4-5 stele. Pe lângă această stațiune, românii aleg ca destinații montane și Predeal, Sinaia și Bușteni.

Sunt și români care aleg alte stațiuni în funcție de proximitate. Păltinișul a început să crească în ultimii ani deoarece hotelurile arată din ce în ce mai bine. De obicei, în această perioadă, sunt căutate stațiunile cu pârtii de schi: Borșa, Maramureș, Bucovina, Vatra Dornei, iar în ceea ce privește turismul balnear, românii aleg Băile Felix, Băile Herculane sau Sovata.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ce țări aleg românii pentru a sărbători Crăciunul și Revelionul

Egiptul rămâne destinația principală pentru români în perioada sărbătorilor de iarnă. Deși Egiptul acceptă persoane vaccinate și nevaccinate, în baza unui test PCR, aceștia ar trebui să știe că, la întoarcere în România, turiștii nevaccinați trebuie să intre în carantină.

„Egipt era și până acum o destinație preferată de români, dar a crescut în ultimii ani în topul preferințelor. A fost o destinație de bază până în 2011, când mergeau în jur de 40.000-50.000 turiști români anual. După 2011 Egiptul a căzut și a început să intre pe harta turismului acum 5 ani, fiind în continuare o destinație de top”, precizează Traian Bădulescu.

Majoritatea românilor preferă hotelurile de 5 stele, all inclusive. Un revelion în Egipt, pentru două persoane, începe de la 1.500-2.000 euro pentru o săptămână.

Pe lângă Egipt, românii aleg și stațiunile de schi, cum sunt cele din Bulgaria, care acceptă turiști în baza unui test PCR sau a certificatului verde, Italia și Austria. În cazul țării de urmă, turiștii care nu au făcut și doza booster vor fi nevoiți să prezinte și un test PCR, pe lângă certificatul verde.

„Sunt destinații calde care prind bine cum ar fi Dubaiul, care acceptă turiști vaccinați și nevaccinați. Aceștia efectuează un test PCR pe aeroport. Românii aleg în această perioadă și destinații exotice operate cu curse charter de către agențiile de turism care prind foarte bine, cum ar fi Zanzibar, Maladive și Republica Dominicană.

Bugetul românilor pentru o vacanță de Crăciun și Revelion

În ceea ce privește bugetul acordat de români pentru o vacanță de Crăciun sau Revelion, turiștii alocă, în medie, circa 800-1.000 lei de persoană pentru pensiuni. De Revelion, tarifele încep de la 1.200-1.300 lei de persoană, pentru trei nopți.

O altă destinație aleasă de Revelion este Bulgaria, prețurile fiind unele puțin mai mici. Acestea încep de la 150 euro de persoană.

„Sunt turiști care preferă să meargă de Crăciun în România, iar de Revelion pleacă într-o destinație caldă. În medie, bugetul de Crăciun este de circa 200-250 euro, iar de Revelion ajunge la 400 euro de persoană. Sunt și tarife de 2.000 euro de două persoane la hotel de 5 stele în Poiana Brașov.

Pentru vacanțele din străinătate, prețurile pornesc de la 150 euro în Bulgaria, 1.800-2.000 euro de persoană în Egipt și Dubai, iar pentru destinații exotice mai îndepărtate 1.500-2.000 euro de persoană. Pentru cei care vor să meargă în țara lui Moș Crăciun, o vacanță de 4 nopți în Laponia începe de la 1.700 euro pentru adulți și 1.400 euro pentru un copil.

Alin Burcea, proprietar Paralela45, spune că bugetul pentru vacanța de Crăciun și de Revelion depinde întotdeaua de durată, tipul de transport, hotelul ales, serviciile turistice.

„Pentru Dubai, de la 600 de euro/persoană, pentru destinațiile exotice, de la 1.200-1.500 de euro/persoană. Dacă le-au cumpărat din timp au beneficiat și de reducerile pe care pachetele de vacanță le-au avut în ultimele săptămâni. Pentru circuite, prețurile au fost de la 499 de euro/persoană (Atena, 4 nopți, transport avion) la 1.835 de euro/persoană (circuit în Sri Lanka/8 nopți, transport avion)”, a declarat Alin Burcea pentru Economedia.

Recomandările turiștilor pentru o vacanță liniștită: asigurarea de călătorie storno și informarea corectă

Traian Bădulescu le recomandă turiștilor înainte să plece în vacanță să își facă o asigurare de călătorie storno, în cazul în care apar probleme de sănătate, iar persoana respectivă nu mai poate pleca. Asigurarea poate returna banii turistului și în cazul în care acesta se îmbolnăvește de COVID sau în cazul în care pierde bagajul.

„Dacă se închide destinația, agenția poate reprograma turistul în aceeași destinație când va fi posibil. Le recomandăm turiștilor să se informeze. Românii nevaccinați trebuie să știe că nu au cum să meargă în destinații precum Austria, Israel, Thailanda sau SUA. Turistul trebuie să se informeze în privința unei destinații”, spune el.

Aceștia pot verifica informațiile oficiale de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAE) și pot afla cele mai noi detalii de pe site-urile ministerelor afacerilor externe din țările străine.

„Nu le propunem turiștilor să meargă în vacanță în zone unde ar avea tot felul de dificultăți. Prin natura meseriei noastre suntem atenți la condițiile de călătorie, la regulile locale, verificăm destinațiile, hotelurile, activitățile locale pe care le pot avea și propunem pachete pe curse charter ori programe de tip circuit în zone unde se poate călători și unde turiștii să aibă o vacanță relaxantă”, precizează Alin Burcea.

În cazul în care doresc să meargă pe cont propriu, turiștii trebuie să își asume tot ce presupune călătoria lor, de la verificarea condițiilor locale la găsirea zborurilor, cazării, realizarea unui program, rezolvarea individual într-o țară străină a problemelor care pot apărea.

Patronatul Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) este organizat în vederea reprezentării și apărării intereselor patronale și profesionale ale membrilor săi, pe plan intern și internațional, a garantării exercitării profesiei în turism și a ridicării nivelului calitativ al activității turistice din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: