Ungaria analizează o posibilă intervenție pentru reducerea preţului carburanţilor, spune ministrul Economiei/ Prețurile sunt cu aproape 10% mai mari decât media regională, estimează guvernul

benzinarie mol carburant pompa alimentare ful sursa foto: Facebook/ MOL

Guvernul de la Budapesta va analiza dacă se impune o intervenţie pentru reducerea preţului carburanţilor, după o analiză care va fi realizată de Oficiul central de statistică (KSH) aspra preţurilor medii în regiune, a declarat luni ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy, într-un interviu pentru cotidianul financiar Vilaggazdasag, preluat de Reuters, transmite Agerpres.

Săptămâna trecută, acelaşi Marton Nagy a pus presiune asupra distribuitorilor de combustibili să reducă preţurile la pompă până la un nivel apropiat de media din Europa Centrală, în cadrul unor măsuri mai ample de intervenţii asupra stabilirii preţurilor demarate de guvernul ungar după cea ţara vecină a înregistrat cel mai mare salt al inflaţiei din Uniunea Europeană.

“Răbdarea Guvernului se epuizează, după cum se vede din evenimentele din ultimele zile… În opinia noastră, preţurile combustibililor pe piaţa locală sunt cu 7-9% mai mari decât media regională”, a declarat Marton Nagy.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

La o întâlnire care a avut loc joia trecută, ministrul ungar al Economiei a făcut un apel către Asociaţia distribuitorilor de carburanţi din Ungaria, precum şi către grupul de petrol şi gaze MOL, să adere la acord, conform căruia preţurile interne la combustibili trebuie să fie în intervalul mediu al regiunii.

Ministrul i-a convocat joia trecută la o întâlnire pe reprezentanții Asociației Petrolului din Ungaria și ai grupului petrolier și de gaze MOL, după ce prețul benzinei în Ungaria a crescut la 642 de forinți (1,75 dolari) pe litru, peste media regională.

Pentru a evita dezbaterile cu privire la care este preţul mediu la nivel regional, Executivul de la Budapesta a cerut Oficiului central de statistică (KSH) să publice, în cursul acestei luni, datele privind preţurile medii la carburanţi în ţările vecine, “după care Guvernul poate decide dacă intervine sau nu pe piaţa carburanţilor”, a spus Nagy.

Guvernul ungar a eliminat plafonul impus preţurilor la carburanţi în luna decembrie 2022, după ce lipsa importurilor şi achiziţiile motivate de panică au dus la probleme în aprovizionarea cu combustibili, dar a promis că va interveni din nou dacă preţurile cresc peste media din regiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: