Ungaria atinge recordul mondial al ratei de mortalitate Covid, pe fondul unor restricții dure care afectează grav economia

Viktor Orban s-a imunizat cu vaccinul chinezesc sursa Orban FB Foto: Viktor Orban s-a imunizat cu vaccinul chinezesc (sursa: Viktor Orban / Facebook)

Ungaria, sever afectată de al treilea val al pandemiei de coronavirus, afișa cea mai mare rată de mortalitate din lume în ultima săptămână, cu 15,7 decese la 100.000 de locuitori, potrivit datelor compilate de AFP, relatează cotidianul francez Les Echos. Ungaria se situează astfel în fața Cehiei, a Bosniei, Slovaciei și Bulgariei.

Numărul de decese a avansat cu peste 40 %, comparativ cu precedentele șapte zile. Joi a fost atins un nou record cu 272 de decese în doar 24 de ore, interval în care s-au înregistrat aproape 10.000 de cazuri de infectare în această țară cu 9,8 milioane de locuitori.

Principala cauză a creșterii numărului de contaminări pare a fi legată de apariția variantei britanice, în februarie. Spitalele sunt acum pe punctul de a fi depășite de afluxul de pacienți. Aproape 12.000 de persoane sunt internate cu Covid, pe fondul unei penurii de personal, după cum avertiza Ordinul medicilor din țara vecină (MOK).

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Sălile de operație sunt închise, ventilatoarele sunt folosite pentru pacienții Covid care luptă pentru viața lor”, afirma MOK, într-un comunicat. Un responsabil al organizației compara situația cu cea din Bergamo, orașul italian martir în primăvara anului 2020. Autoritățile au chemat în ajutor studenții iar unele spitale au recurs chiar la ajutorul voluntarilor.

Autoritățile, care nu permit accesul presei în unitățile Covid, spun însă că situația este sub control: „Situația este gravă dar sistemul are capacitate suficientă pentru a face față acestor cifre ridicate”, a afirmat Gergely Gulyas, șeful cabinetului lui Viktor Orban.

Guvernul mizează pe strategia de vaccinare pentru a controla propagarea virusului. Ungaria este singura țară membră a UE care administrează vaccinurile chinezesc Sinopharm și rusesc Sputnik V, pe lângă cele livrate de Bruxelles (Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca).

Peste 1,7 milioane de persoane, respectiv 18 % din populație, au primit cel puțin o doză. Imediat ce va fi atinsă cifra de 2,5 milioane, restricțiile vor putea fi relaxate și școlile redeschise, cel mai devreme în 12 sau 19 aprilie, potrivit lui Gulyas.

Şcolile, grădiniţele şi magazinele neesenţiale sunt închise în Ungaria începând de luni, 8 martie, odată cu intrarea în vigoare a noilor restricţii instituite pentru a frâna al treilea val al pandemiei de COVID-19.

Comerţul este puternic afectat de măsuri, dat fiind că este permisă doar funcţionarea magazinelor cu produse de bază, precum supermarketurile, farmaciile sau benzinăriile. De asemenea, locuitorii din Ungaria nu au voie să iasă din case în perioada cuprinsă între orele 20:00 şi 05:00.

Premierul a promis că guvernul va acorda o subvenţie salarială de 50% celor care lucrează în domeniile în care activitatea este suspendată. Vor primi acest ajutor, de exemplu, cei din saloanele de coafură şi cosmetică, precum şi vânzătorii din magazine. În plus, în aceste domenii, guvernul a anulat obligativitatea plăţii contribuţiilor din partea angajatorului, măsura fiind valabilă pentru toată luna martie, iar companiile care sunt afectate de restricţii şi care închiriază spaţii de la stat sau de la autorităţile locale nu vor trebui să achite chirie, a precizat premierul ungar. Viktor Orbán a mai anunţat că impozitele vor fi anulate şi pentru micii întreprinzători care plătesc contribuţii pe baza unei norme de venit, transmite MTI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: