Ungaria: Inflația accelerează la 25,7%, maximul ultimilor 27 de ani

G4Media feb. 10, 2023 0 comentarii
viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria

Inflația din Ungaria a urcat la 25,7% în ianuarie, depășind semnificativ așteptările, în condițiile în care prețurile au crescut cu 2,3% într-o singură lună, potrivit cotidianului Nepszava.

În decembrie, ritmul de creștere a prețurilor a părut să încetinească, cu o inflație de 24,5 la sută. Analiștii se așteptau pentru ianuarie la un indice al prețurilor ușor peste 25 la sută.

Inflația se plasează astfel la un maxim al ultimilor 27 de ani, fiind cea mai mare din Uniunea Europeană. Guvernul Orbán explică inflația record prin „sancțiunile de la Bruxelles”. Potrivit publicației citate, inflația ridicată este cauzată în principal de prețurile excepțional de mari la alimente, un fenomen agravat de „politica economică defectuoasă a guvernului, cu o serie de cheltuieli preelectorale, introducerea de plafoane de preț și taxe speciale pentru comerțul cu amănuntul”.

Energia pentru gospodării costă cu 52,4% mai mult decât în ianuarie anul trecut, inclusiv gazul cu 88,6%, lemnele de foc cu 5%, iar electricitatea cu 27,7% mai mult.

Alimentele costă cu 44% mai mult decât anul trecut, dar, în același timp, această cifră este cu 0,8 puncte procentuale sub indicele prețurilor din decembrie, ceea ce reprezintă o scădere.

În cifre anualizate, cel mai mult s-au scumpit pâinea (80,6%), ouăle (79,4%), untul (76,6%), brânza (76,1%), produsele lactate (75,8%), produsele din făină de cofetărie (73,8%), pastele uscate (66,4%), margarina (57,9%), produsele de patiserie (56,3%) și carnea de pasăre (48,3%).

Într-o lună, față de decembrie, prețurile au crescut în medie cu 2,3%, ceea ce reprezintă o accelerare puternică după 1,4% în luna precedentă. Prețurile alimentelor au crescut cu 2,4%, prețul alimentelor de sezon (cartofi, legume proaspete, fructe proaspete interne și din sud) a crescut semnificativ cu 5,6%, carnea de pasăre cu 2,8%, iar pâinea cu 2,7%. Prețul energiei casnice a scăzut cu 2,0 la sută.

Péter Virovácz, analistul principal al ING Bank, crede că luna ianuarie ar putea marca totuși maximul inflației.

ING se așteaptă în continuare la o inflație medie de 18,5% pentru 2023, semnificativ mai mare decât anul trecut.

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *