Ungaria nu va reintroduce interdicția privind mierea importată din Ucraina, în pofida cererilor fermierilor care au protestat spunând că mierea ieftină din Ucraina a împins prețurile în jos și amenință să îi scoată din afaceri, scrie Reuters.
Guvernul premierului Viktor Orban a impus anul trecut o interdicție asupra importurilor a 24 de produse agricole din Ucraina, inclusiv cereale, carne de porc, dar și miere. La 19 februarie a abolit interdicția de import pentru miere, declanșând proteste din partea celor aproximativ 22.000 de apicultori din țară.
Ministrul agriculturii, Istvan Nagy, a declarat pentru Reuters că interdicția unilaterală de import nu a reușit să aibă un impact pozitiv pe piața locală, deoarece prețurile de achiziție cu ridicata nu au crescut în măsura în care sperau fermierii locali, în timp ce a afectat companiile care ambalau și exportau miere în UE.
El a spus că exportatorii de miere au avut nevoie de mierea ucraineană, deoarece altfel nu ar fi fost în măsură să respecte livrările contractate.
“Deoarece închiderea (interdicției) nu mai putea susține interesele apicultorilor maghiari, nu a avut un impact palpabil, nu am vrut să creăm probleme și mai mari… de aceea a trebuit să redeschidem piața noastră”, a declarat Nagy.
Întrebat dacă guvernul va lua în considerare reintroducerea interdicției de import, el a răspuns “nu, deoarece nu are niciun impact”.
Majoritatea importurilor de miere în UE provin din China și Ucraina. Importurile ucrainene au reprezentat 25% din importurile de miere ale UE în perioada ianuarie-august 2023, potrivit datelor Comisiei Europene.
Krisztian Kisjuhasz, un apicultor din satul Ladanybene, are 110 stupi și spune că prețurile actuale de achiziție cu ridicata nu îi acoperă nici măcar costurile. Kisjuhasz a luat parte la protestele fermierilor de lângă granița cu Ucraina la începutul lunii februarie.
“Ceea ce vrem este … să împiedicăm mierea ucraineană să intre pe piața europeană sau cel puțin pe cea maghiară la prețuri ieftine, pentru a ne proteja piața, deoarece prețurile au rămas blocate (scăzute) timp de 2 ani”, a spus el.
“Din păcate, viitorul va fi că apicultorii care și-au câștigat existența din acest lucru vor fi forțați … să își ia alte locuri de muncă și să continue să cultive miere ca hobby, deoarece nu vom putea să ne vindem mierea în cantități mari”, a spus Kisjuhasz.
El a spus că cea mai mare problemă, pe lângă importurile ucrainene, este mierea ieftină din China care inundă piețele UE.