Ungaria se așteaptă la un acord cu Rusia pentru gaz în această vară

Redacția iul. 29, 2022 0 comentarii
viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria

Ungaria se așteaptă să semneze un acord cu Rusia privind transporturi suplimentare de gaze de 700 de milioane de metri cubi până la sfârșitul verii, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orban la postul de radio de stat, potrivit Reuters.

Cele două țări au purtat discuții pentru aprovizionare suplimentară, pe lângă un pact de aprovizionare existent pe termen lung. 

„Ungaria va avea suficient gaz”, a spus Orban. „Negociem cu rușii pentru a cumpăra încă 700 de milioane de metri cubi de gaz, această înțelegere poate fi semnată în timpul verii și atunci vom fi în siguranță”, a adăugat el.

Potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze ale Ungariei sunt acum pline la aproximativ 50%, acoperind 29% din consumul său anual.

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a menținut ceea ce numește „relații pragmatice” cu Moscova de la invazia Ucrainei de către Rusia, creând tensiuni cu unii aliați ai UE dornici să adopte o linie mai dură.

Ungaria, care este dependentă în proporție de 85% de gazul rusesc, se opune ferm ideii de sancțiuni UE asupra importurilor de gaze rusești.

În baza unui acord de 15 ani cu compania rusă Gazprom, semnat anul trecut, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an prin Bulgaria și Serbia și încă 1 miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria.

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *