Ungaria se va opune cu veto aderării Bulgariei la spațiul Schengen dacă nu va elimina taxa de tranzit pentru gazul natural rusesc

Peter Szijjarto Sursa Foto: Facebook/ Peter Szijjarto

Ungaria se va opune cu veto intrării Bulgariei în zona Schengen de liberă circulație în UE dacă nu va elimina taxa de tranzit pentru gazul rusesc, a declarat sâmbătă Ministerul ungar de Externe, potrivit Reuters.

Amenințarea cu veto-ul vine în urma acordului de joi dintre toți cei 27 de membri ai Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, de a începe discuțiile de aderare cu Ucraina, în ciuda invaziei acesteia de către Rusia. Liderii europeni au găsit o cale de a ocoli nemulțumirile premierului Viktor Orban, făcându-l pe acesta să părăsească sala în momentul votului.

Rezistența lui Orban la Bruxelles i-a adus câteva puncte bonus la Moscova, cu care guvernul său naționalist a menținut contacte regulate chiar și în timpul războiului din Ucraina și care încă furnizează Ungariei cea mai mare parte a gazului său.

Citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto, ministerul a declarat că Ungaria i-a transmis clar Bulgariei că se va opune cu veto intrării sale dacă taxa pe principala rută de import de gaz a Ungariei va rămâne în vigoare.

“Le-am spus clar bulgarilor că, dacă mențin această taxă pentru mult timp, dacă pun în pericol siguranța aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci vom pune veto la intrarea lor în Schengen”, a declarat Szijjarto.El a precizat că Ungaria își va ridica veto-ul de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată.

În timp ce țările vest-europene au făcut eforturi mari pentru a se debarasa de gazul rusesc, Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, în principal prin Bulgaria și Serbia.

Szijjarto a declarat că mișcarea Bulgariei, despre care a spus că este contrară reglementărilor europene, amenință siguranța aprovizionării nu doar în Ungaria, ci și în Serbia și Macedonia de Nord.

“În timp ce taxa urmărește să reducă profiturile Gazprom, care, conform acordurilor privind furnizarea de gaze, ar trebui să suporte costurile, ar putea totuși să ducă la întreruperi ale tranzitului și/sau la costuri mai mari pentru țările care primesc gaze pe această rută”, au declarat economiștii de la UniCredit într-o notă.

Sursa Foto: Facebook/ Peter Szijjarto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *