Ungaria spune că plățile în ruble pentru gaz rusesc nu încalcă sancțiunile UE

Redacția apr. 11, 2022 0 comentarii
viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria

Ungaria intenționează să plătească gazul rusesc în euro prin Gazprombank, a declarat luni ministrul de externe Peter Szijjarto, scrie Reuters.

Putin a avertizat Europa că riscă ca aprovizionarea cu gaze să fie tăiată dacă țările nu fac plățile în ruble. Filiala grupului energetic ungar MVM, CEE Energy, va plăti o factură viitoare în euro, pe care Gazprombank o va transforma în ruble și apoi o va transfera către Gazprom Export din Rusia, a declarat Szijjarto într-o conferință de presă.

Prim-ministrul Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că Ungaria este pregătită să plătească ruble pentru gazul rusesc, rupând rândurile cu Uniunea Europeană, care a căutat un front unit în a se opune cererii Moscovei de plată în ruble.

„În ceea ce privește plata în ruble, avem o soluție care nu încalcă nicio sancțiune, dar în același timp asigură aprovizionarea cu gaze a Ungariei”, a spus Szijjarto.

Szijjarto a spus că opțiunea de a plăti facturile în altă monedă decât în ​​euro a fost inclusă într-un contract bilateral între CEE Energy și Gazprom Export încheiat în septembrie, care va fi acum modificat pentru a reflecta schimbările planificate.

El nu a intrat în detalii și nu era clar dacă deprecierea monedei rusești va afecta în vreun fel noile condiții de plată.

Szijjarto a adăugat că Ungaria, care se bazează pe Rusia pentru cea mai mare parte a petrolului și gazelor sale, s-a opus ca UE să adopte o abordare comună a problemei, pe care Budapesta o consideră o chestiune bilaterală.

Orban, al cărui guvern are relații de afaceri strânse cu Moscova de peste un deceniu, a ajuns la putere pentru al patrulea mandat consecutiv la alegeri în urmă cu o săptămână, parțial cu angajamentul de a menține securitatea aprovizionării cu gaze pentru gospodăriile maghiare.

Executivul Uniunii Europene elaborează propuneri pentru un embargo petrolier al UE asupra Rusiei, au declarat luni miniștrii de externe din Irlanda, Lituania și Țările de Jos, deși încă nu există un acord de interzicere a țițeiului rusesc.

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.