UniCredit: O creștere a impozitelor în România este inevitabilă în 2025. Probabil vor crește TVA (fără alimente) cu 2 puncte, accize, taxe pe mărfuri și impozite pentru microîntreprinderi

bani, lei, salariu, salariu minim, venit, cass, taxa, taxe, impozit Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Analiștii UniCredit Bank și-au revizuit în scădere, la 1,7% prognoza de creștere economică pentru România în acest an și estimează un deficit bugetar de 7,4%. Din cauza acestor dezechilibre, economiștii se așteaptă ca România să majoreze taxe în 2025, inclusiv o majorare de TVA (fără alimente) de două puncte procentuale. Totodată, analiștii băncii estimează că România va încasa doar 0,2 miliarde de euro din PNRR, în acest an.

„Autoritățile române au refuzat să se angajeze în înăsprirea fiscală înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale din noiembrie-decembrie 2024. Deficitul bugetar din acest an va depăși probabil 7% și ne așteptăm ca majorările de taxe, inclusiv o creștere de 2 puncte procentuale a cotei principale de TVA aplicată bunurilor și serviciilor (dar nu și alimentelor) începând cu al doilea semestru din 2025, să aducă deficitul spre 6% din PIB anul viitor”, arată un raport al Unicredit Bank.

Banca estimează un deficit de 7,4% pentru România în acest an, dar cu o ajustare la 6% anul viitor. „Deficitul bugetar rămâne foarte ridicat și, deși ne așteptăm la o îmbunătățire în 2025, conform calculelor noastre, un deficit de aproximativ 6% din PIB este cel mai bun lucru la care se poate spera”, arată banca.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

UniCredit considerăm că „o creștere a impozitelor este inevitabilă în 2025”, cele mai probabile fiind accizele, taxele pe mărfuri și ratele de impozitare mai mari pentru majoritatea microîntreprinderilor. De asemenea, banca are în vedere o potențială creștere cu 2 puncte procentuale a cotei principale de TVA pentru bunuri și servicii, dar numai din a doua jumătate a anului viitor.

Banca și-a revizuit în scădere prognoza de creștere economică pentru România pentru 2024, la 1,7%, din cauza rezultatelor slabe din semestrul I al anului 2024 și a unei redresări mai lente în UE. În schimb, banca revizuiește în creștere prognoza pentru 2025, la 1,9%, din cauza efectelor de bază.

Conform UniCredit, va avea loc o încetinire a consumului, în timp ce investițiile vor continua probabil să sprijine creșterea, iar exporturile ar putea începe să se redreseze. Performanțe mai bune ar putea veni din construcții, tranzacții imobiliare și industrie.

În plus, ar putea avea loc 1. îmbunătățirea colectării veniturilor de către guvern sau creșterea impozitelor și/sau 2. creșterea salariilor din sectorul public mai mică decât cea anticipată, ceea ce va duce la o încetinire a consumului, deși susținut de recenta majorare a pensiilor. În termeni nominali, majorarea pensiilor se ridică la 28,5 miliarde de lei (1,5% din PIB) pe an, doar 9,45 miliarde de lei fiind plătite în perioada septembrie-decembrie 2024, iar restul de 19 miliarde de lei urmând să sprijine consumul în 2025

UniCredit mai susține că slăbiciunea din domeniul IT s-ar putea extinde până în 2025 și ar putea dura mai mult până când noile proiecte vor ajunge în România pentru a stimula sectorul.

Banca se mai așteaptă la o creștere a prețurilor la alimente și a importurilor de alimente în 2025, după ce seceta din vara acestui an și temperaturile extreme au afectat randamentele agricole pe 40% din suprafața cultivată cu grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui.

Banca susține că riscurile inflaționiste rămân ridicate și se așteaptă ca inflația să nu atingă ținta în 2024-25. Banca crede că BNR va relua reducerile dobânzii cheie în februarie 2025 și va coborî dobânda cheie la 5% la sfârșitul anului 2025.

UniCredit estimeacă că EURRON se va deplasa către un interval de tranzacționare de 5,00-5,10, la începutul anului 2025.

Banca susține că oficialii români doresc să extindă orizontul de reducere a deficitului la șapte ani, față de patru ani în mod obișnuit, profitând de normele fiscale europene mai permisive pentru investițiile publice. Banca consideră că cofinanțarea de 6,7 miliarde de euro (aproape 2% din PIB) pentru accesarea sumei de 13,7 miliarde de euro în cadrul PNRR în 2025-26 ar putea fi inclusă în buget chiar dacă deficitul este redus.

„Vedem mai multe riscuri asociate cu o perioadă lungă de ajustare: 1. nu putem exclude un șoc economic în următorii șapte ani, care ar deraia ajustarea; 2. există un risc persistent de ieșiri de capital și de scădere a investițiilor străine dacă sentimentul se deteriorează din cauza dezechilibrelor fiscale și externe mari; 3. va exista cel puțin o schimbare de guvern, care ar putea afecta angajamentele vechi; 4. costurile de împrumut ar putea crește din cauza creșterii datoriei publice; și 5. pensionarea celei mai mari cohorte de lucrători începând cu 2028 va crește semnificativ factura pensiilor, reducând în același timp contribuțiile. Deocamdată nu vedem niciun pericol de retrogradare a ratingului, însă lipsa unei ajustări fiscale anul viitor ar crește riscul unor acțiuni viitoare de rating”, arată UniCredit.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: