Unii bugetari nu vor primi majorarea salarială de 5% în 2024. Reorganizarea se amână și pentru instituții din subordinea Parlamentului / Finanțele modifică deja „ordonanța trenuleț” adoptată săptămâna trecută

ședința de Guvern Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Ministerul Finanțelor a pregătit deja o modificare la „ordonanța trenuleț”, prin care vrea să nu acorde în 2024 o creștere salarială de 5% personalului din justiție care a primit în 2023 majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare. Totodată, proiectul amână până la 30 iunie 2024 reorganizarea agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome din subordinea Parlamentului.

Astfel, proiectul prevede că personalul din justiție nu va beneficia de o majorare salarială în 2024.

„Pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost acordate majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul aferent lunii decembrie 2023”, arată proiectul.

Profit.ro scrie că, dei proiectul pregătit de Ministerul Finanțelor se referă la angajații din Justiție, surse guvernamentale au transmis că restricția se va aplica și angajaților de la ANAF, care au avut unele creșteri de salarii, celor din Educație, care au stabilită o majorare cu un procentaj mai ridicat, precum și personalului altor instituții care au primit deja creșteri în 2023.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Proiectul amână, de asemenea, reorganizarea planificată de Guvern pentru a reduce cheltuielile pentru agențiile/autoritățile/instituțiile autonome din subordinea Parlamentului.

„Termenul prevăzut la alin. (7) al art. XLVII din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung se prorogă până la data de 30 iunie 2024”, arată proiectul.

Amintim că Guvernul a decis deja să amâne până la jumătatea anului viitor reorganizarea ministerelor, ca urmare a desființării posturilor vacante, stabilită prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, arată ordonanța „austerității”, care stabilește măsurile fiscale pentru 2024. Inițial, reorganizarea este stabilită pentru finalul acestui an.

În plus, salariile demnitarilor se mențin la nivelul din decembrie 2023 și nu vor fi majorate cu rata inflației, mai prevede proiectul.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute la alin. (3), se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2023”, potrivit acestuia.

Mai mult, companiile de stat care nu aprobă bugetul în termen de 120 de zile nu vor fi eligibile pentru subvenții.

„Bugetele de venituri și cheltuieli ale operatorilor economici se transmit la Ministerul Finanțelor în vederea avizării în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat și se aprobă, în condițiile alin.(1)-(3), în termen de 150 zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat. Excepție de la prevederile alin.(6) fac operatorii economici nou înființați, ale căror bugete de venituri și cheltuieli se aprobă, în condițiile alin.(1)-(3) până la finele exerciţiului financiar al anului curent. În situația nerespectării termenului de aprobare prevăzut la alin. (1), se suspendă alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru operatorii economici respectivi”, arată documentul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Să mai stea la coada bugetarii, au câștigat în instanță sporuri cu sume numeroase( vezi case de pensii), pentru sporuri inventate și vor salarii mărite? De unde atâția bani? Toți cer că milogii!

    • Angajații caselor de pensii au cele mai mici salarii comparativ cu alți bugetari din alte ministere…și da,au câștigat niște sporuri amărâte in instanță..4300 lei net vi se pare mult?…de alții care încasează lunar8000 net nu ziceți nimic… îi vedeți doar pe cei de la casele de pensii!!

  2. Am auzit ca vreo 8000 de bugetari de pe la ministerul muncii or sa primeasca fiecare cate 2100 lei brut. Pai de unde? Si de ce toti? Au avut cumva rezultate asa deosebite. Spre ex stie tovarasa ministru ca la Inspectia Muncii e plin de dubiosi. Chiar sint p-acolo, in functii de sefi, persoane condamnate penal.
    Iar la ITM Buc este o colcaiala maxima sub obladuirea aceluiasi individ care conduce institutia aia de peste 15 ani. Ia ziceti tovarasa ministra, frumos este?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.