Uniunea bancară europeană este crucială pentru stimularea fuziunilor transfrontaliere, spune şeful Asociaţiei bancare germane/ Schema comună de protejare a depozitelor, un aspect greu de negociat

BCE, banca centrală europeană Sursa foto: Dreamstime

Progresele spre o uniune bancară europeană sunt vitale pentru realizarea eforturilor autorităţilor de a încuraja fuziunile transfrontaliere, deoarece băncile pot să-şi reducă costurile doar dacă există o piaţă unică pentru serviciile lor, a afirmat luni directorul general al Asociaţiei bancare germane, Heiner Herkenhoff, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Proiectată după criza financiară mondială, uniunea bancară este menită să centralizeze supervizarea marilor creditori de către Banca Centrală Europeană, dar s-au înregistrat progrese reduse, deoarece rămân divergenţe asupra unor aspecte, cum ar fi schema comună de protejare a depozitelor.

“Dacă politicienii vor într-adevăr să promoveze fuziunile transfrontaliere semnificative în Europa, ei trebuie să consolideze piaţa unică financiară european”, a declarat Heiner Herkenhoff pentru Reuters.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Beneficiile fuziunilor se vor materializa numai când este implementată uniunea bancară, sunt înlăturate barierele în calea mişcării libere a capitalului şi lichidităţilor în zona euro. “Acesta este cu siguranţă o legătură între uniunea bancară şi cât de atractive pot fi fuziunile”, a explicat oficialul german.

Declaraţiile sale vin după ce UniCredit a provocat iritarea oficialilor de la Berlin devenind cel mai mare investitor privat în Commerzbank şi pregătind terenul pentru a deveni acţionar majoritar. Abordarea Germaniei este contrară opiniei autorităţilor de reglementare europene.

BCE a precizat că băncile europene mari pot sprijini mai bine economia şi pot concura mai bine cu rivalele mai mari din Statele Unite.

Pe lângă progresele în vederea realizării uniunii bancare, Herkenhoff a declarat că sunt necesare progrese în domeniul uniunii pieţelor de capital, care sunt cheia pentru asigurarea investiţiilor necesare pentru tranziţia verde şi cea digitală.

“Dacă vrem să reconstruim economia, avem nevoie de o piaţă de capital puternică şi de o uniune a pieţelor de capital”, a afirmat directorul general al Asociaţiei bancare germane.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: