Uniunea Europeană dorește să taie ultimele surse de gaz din Rusia, însă opțiunile juridice sunt limitate

Gaz, Țeavă, Gaz rusesc, Rusia, UE Sursa: Pixabay

Uniunea Europeană va anunța, marți, o foaie de parcurs pentru eliminarea treptată a ultimelor legături ale blocului cu gazul rusesc, dar, în absența sancțiunilor, va fi dificil pentru cumpărători să rezilieze contractele de gaz folosind opțiuni legale precum forța majoră, conform publicației Reuters.

Această foaie de parcurs vine în contextul în care SUA exercită presiuni asupra Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina. Dacă se va ajunge la un acord, acest lucru ar putea redeschide ușa pentru energia rusă și ar relaxa sancțiunile.

Aproximativ 19% din gazul Europei provine încă din Rusia, prin conducta TurkStream și prin livrări de gaz natural lichefiat (GNL), iar Uniunea Europeană are ca obiectiv să pună capăt importurilor de combustibili fosili din Rusia, până în 2027.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Comisia Europeană analizează opțiuni legale care să permită companiilor europene să invoce forța majoră și să rezilieze contractele de gaz cu Rusia fără a suporta penalități, precum și măsuri care să interzică încheierea de noi contracte pentru gaz rusesc, a declarat luna trecută un oficial european de rang înalt.

Avocații și analiștii spun însă că este puțin probabil ca forța majoră să fie acceptată, având în vedere anii care au trecut de când UE a promis că va opri importurile de gaz rusesc, în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Agnieszka Ason, avocată independentă specializată în contracte GNL, a spus că pentru a declara forța majoră, furnizorul trebuie să încalce contractul, de exemplu prin neîndeplinirea livrărilor. Însă livrările rusești rămase s-au dovedit a funcționa bine în cei trei ani de război.

„Orice acțiune deliberată întreprinsă de UE slăbește deja cazul de forță majoră. Este opusul a ceea ce înseamnă acest concept,” a spus Ason, care este și cercetător principal la Oxford Institute for Energy Studies.

Experții juridici au afirmat că impunerea de sancțiuni asupra importurilor de gaz rusesc este cea mai eficientă măsură pentru eliminarea acestuia.

Aceasta ar necesita aprobarea unanimă a celor 27 de state membre ale UE, însă Slovacia și Ungaria au căutat să mențină relații politice și economice strânse cu Rusia, iar Ungaria a promis că va bloca sancțiunile în domeniul energiei.

De la începutul războiului din Ucraina, Gazprom și companiile europene au inițiat procese și contraprocesuri privind încălcări ale contractelor de gaz și plăți neachitate. Pe baza documentelor din instanță, Reuters estimează că aceste dispute valorează aproximativ 18,5 miliarde de euro.

Contractele cu Gazprom includ clauze de tip „take-or-pay”, care obligă cumpărătorii ce refuză livrările să plătească totuși până la 95% din volumul contractual.

David Haverbeke, partener la firma de avocatură Fieldfisher, a spus că UE ar trebui să se concentreze pe sprijinirea companiilor în a argumenta că schimbarea circumstanțelor din 2022 încoace, precum riscurile legate de achiziționarea gazului rusesc față de alte surse, le-ar putea permite renegocierea și, eventual, rezilierea contractelor.

„Aș încerca să mă bazez pe reglementările UE adoptate după 2023 și să invoc dificultăți bazate pe schimbările din cadrul legislativ,” a spus el.

O altă opțiune ar putea fi obligarea companiilor să achiziționeze viitoarele cantități de GNL rusesc printr-un mecanism comun de achiziție al UE și stabilirea unui plafon maxim al volumelor ce pot fi cumpărate, a adăugat Haverbeke.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.