Uniunea Europeană rămâne cel mai mare exportator mondial de produse agricole/ Exporturile agroalimentare ale UE au crescut cu 5 % față de luna ianuarie, ajungând la 19,4 miliarde euro

agricultura, fermier, teren agricol, recolta sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Uniune Europeană rămâne cel mai mare exportator mondial de produse agroalimentare, datorită reputației sale și producției sale ridicate, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

„Valoarea exporturilor a crescut considerabil, între altele, pentru măsline și pentru uleiul de măsline, datorită creșterii prețurilor. Importurile UE au scăzut ușor în februarie 2024, în pofida unei creșteri puternice a valorii importurilor de cacao. Per ansamblu, importurile și exporturile sunt stabile față de anul trecut”, transmite Comisia Europeană.

Conform datelor UE, în februarie 2024, exporturile agroalimentare ale UE au crescut cu 5 % față de luna ianuarie, ajungând la 19,4 miliarde euro. În afara măslinelor și a uleiului de măsline, a crescut și valoarea exporturilor de preparate alimentare mixte și de ingrediente, datorită creșterii volumelor și a prețurilor la export (+10 % față de luna februarie 2023).

„Regatul Unit rămâne principala destinație a exporturilor UE, urmat de SUA pe locul al doilea, cu o creștere a exporturilor UE de 9 % față de aceeași lună a anului trecut. Valoarea importurilor agroalimentare ale UE a ajuns la 13,2 miliarde euro în februarie, ceea ce reprezintă o ușoară scădere de 2 % față de luna precedentă. În timp ce prețurile cerealelor, ale oleaginoaselor și ale culturilor proteice au scăzut, acestea au crescut în cazul produselor din cacao, al măslinelor și al uleiului de măsline. Importurile din categoria cafea, ceai, cacao și mirodenii au înregistrat cea mai mare creștere (+784 milioane euro, +23 %)”, se mai transmite în comunicat.

sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *