Uniunea Europeană sancționează Rusia și limitează accesul la piețele financiare

UE, Uniunea Europeana, comisia Sursa foto: FMI Facebook

Șeful diplomației europene, Joseph Borrell, a declarat, marți, că UE a limitat accesul Rusiei la piețele financiare ale Uniunii Europene. Acesta spune că povestea nu s-a terminat încă, iar sancțiunile sunt doar o parte a răspunsurilor. Eforturile diplomatice vor continua pentru a evita un nou război.

„Trebuie să prevenim cu orice cost. Vom continua discuțiile cu ONU și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru a aduce Rusia la masa negocierilor”, a spus Joseph Borrell.

Uniunea Europeană a acceptat să sancționeze cei 351 de membri ai Dumei de Stat care au votat în favoarea recunoașterii de către Rusia a autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De asemenea, blocul va sancționa 27 de persoane și entități acuzate de destabilizarea Ucrainei, de desfășurare de campanii de dezinformare și de sprijin financiar acordat celor două regiuni separatiste.

Țintele vor fi supuse înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie, ceea ce înseamnă că nu li se va permite să intre sau să tranziteze teritoriul UE.

Noul pachet de sancțiuni include și restricții asupra băncilor și organismelor guvernamentale ruse care limitează accesul acestora la piețele financiare și de capital ale UE și blochează datoria suverană a Rusiei. Asta înseamnă că Rusia nu se va putea împrumuta de la băncile și de pe piețele de capital europene și nici nu-și poate refinanța datoria pe aceste piețe.

Comerțul dintre țările UE și regiunile separatiste va fi, de asemenea, sever întrerupt „pentru ca cei responsabili să simtă cu adevărat consecințele acțiunilor lor ilegale și agresive”.

Prin urmărirea legăturilor comerciale, blocul vrea să împiedice Moscova să strângă fonduri suplimentare care ar putea fi folosite pentru finanțarea campaniei militare începute în estul Ucrainei.

Borrell a salutat de asemenea mișcarea Germaniei de a opri aprobarea gazoductului Nord Stream 2. Șeful diplomației europene a spus că pentru a construi acest pachet de sancțiuni a fost în legătură strânsă cu partenerii UE, dar și cu Ministrul de Externe al Ucrainei.

„Aceste încălcări grave pe care Rusia le comite nu vor rămâne fără răspuns. Suntem uniți și vom crește nivelul de sancțiuni în concordanță cu comportamentul rusesc deoarece rămân încă multe semne de întrebare la aceste momente critice. Încă mai avem muniție pentru a sancționa comportamentul rusesc”, a precizat Joseph Borrell.

Noile sancțiuni au fost adoptate în unanimitate de toate cele 27 de state membre la finalul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor de externe de la Paris.

Borrell a recunoscut că blocul „ar fi putut merge mai departe”, dar trebuiau făcute compromisuri pentru a se adapta pozițiilor tuturor țărilor. El a menționat că blocul este gata să impună pedepse suplimentare dacă situația de la graniță se deteriorează și devine mai violentă.

„Nu am vrut să ne arătăm toate cărțile de la început”, a spus el, numind pachetul de sancțiuni de marți un „prim pas”.

El a confirmat că președintele rus Vladimir Putin nu este pe lista de sancțiuni.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că Europa este prea dependentă de gazul rusesc și „va trebui să ne diversificăm alimentare cu gaze naturale și să mergem către furnizori de încredere. Trebuie să investim în energie regenerabilă”.

UE a impus anterior sancțiuni asupra a 193 de persoane, precum judecători, procurori și legislatori ai Dumei, și a 48 de entități acuzate de subminarea integrității teritoriale a Ucrainei în Crimeea și Sevastopol.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: