Uniunea Europeană va transfera Ucrainei 1,5 miliarde euro din profiturile generate de activele ruseşti 

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP - Banca Centrală a Rusiei

Uniunea Europeană pune la dispoziție, în sprijinul Ucrainei, primul transfer de 1,5 miliarde euro generat de activele rusești imobilizate, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Aceste venituri generate de operatorii UE și deținute de depozitarii centrali de valori mobiliare (CSD) din activele suverane rusești imobilizate au fost puse la dispoziția Comisiei de către Euroclear ca primă tranșă la 23 iulie. Banii vor fi acum direcționați prin intermediul Facilității europene pentru pace și al Facilității pentru Ucraina pentru a sprijini capacitățile militare ale Ucrainei, precum și pentru a sprijini reconstrucția țării.

Imobilizarea activelor Băncii Centrale a Rusiei este rezultatul sancțiunilor UE împotriva Rusiei, adoptate în urma războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Veniturile extraordinare generate în acest context de operatorii UE nu aparțin Rusiei și sunt deținute de CSD-uri. UE a început acum să direcționeze aceste venituri către Ucraina.

Ca răspuns la invazia brutală și nejustificată a Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană și statele sale membre au adoptat mai multe pachete de măsuri restrictive (sancțiuni) împotriva Rusiei. Ca parte a acestor sancțiuni, activele Băncii Centrale a Rusiei deținute în UE au fost imobilizate. Interdicția privind tranzacțiile legate de activele și rezervele Băncii Centrale a Rusiei și ale entităților afiliate acesteia conduce la acumularea extraordinară și neobișnuită de numerar și depozite în bilanțurile CSD provenite din instrumente financiare ajunse la scadență și generează venituri extraordinare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În urma propunerilor Comisiei și ale Înaltului Reprezentant, în februarie 2024, Consiliul a decis că depozitarii centrali de valori mobiliare care dețin active și rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de peste 1 milion euro care au fost imobilizate ca urmare a sancțiunilor UE trebuie să pună deoparte soldurile extraordinare de numerar acumulate din cauza sancțiunilor UE și nu pot dispune de veniturile nete generate de operatorii UE. În urma propunerilor Comisiei și ale Înaltului Reprezentant din martie, la 21 mai 2024, Consiliul a adoptat un set de acte juridice care permit utilizarea acestor profituri nete în beneficiul Ucrainei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: