Uniunea Națională a Patronatului Român propune garantarea creditelor pentru extinderea IMM-urilor în Republica Moldova

Contracte Foto: Pixabay

Reprezentanții Uniuninii Naționale a Patronatului Român propun extinderea obiectului garanțiilor acordate de către FNGCIMM cu garanții pentru credite acordate IMM-urilor în vederea extinderii afacerilor în Republica Moldova.

Reprezentanții UNPR s-au întâlnit cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui și au înaintat câteva propuneri. Vicepreședintele UNPR, Sorin Andrei, a lansat ideea unui instrument pentru stimularea investițiilor, și anume extinderea obiectului garanțiilor acordate de către FNGCIMM cu garanții pentru credite acordate IMM-urilor în vederea extinderii afacerilor în Republica Moldova. Un asemenea instrument ar conduce la o creștere substanțială a capacității capitalului românesc de a activa în domenii economice cu potențial în vederea mai bunei integrări a piețelor din cele două țări, consideră reprezentanții asociației. De asemenea, pe bază de reciprocitate cu instituția similară din Republica Moldova, garantarea investițiilor IMM-urilor moldovenești în România poate aduce avantaje certe pentru creșterea accesibilității IMM-urilor moldovenești pe piața unică europeană. Ovidiu Vladu, vicepreședintele UNPR și președinte al Comisiei IT al UNPR, a înaintat câteva propuneri pentru debirocratizarea instituțiilor.

Alte teme abordate: restructurarea Consiliului de Export al României, sprijinirea firmelor de export românești, măsura 0 taxe pe salariul minim pe economie, debirocratizarea și reforma companiilor de stat, posibilitățile concrete de informare a reprezentanților mediilor de afaceri și ai corpurilor profesionale din România cu privire la inițiativele și acțiunile Ministerului, folosind platformele de comunicare ale UNPR.

Ministrul Năsui a precizat că la nivelul instituției se lucrează la două memorandumuri care vizează debirocratizarea și companiile de stat. Acesta a mai amintit că se lucrează și la reforma privind promovarea exporturilor, astfel încât firmele care vor să participle la programele internaționale de promovare să își poate deduce de trei ori cheltuielile cu participarea sau să își transforme 50% din cheltuielile cu participarea în credit fiscal, astfel încât să existe un sistem deschis tuturor firmelor.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *