Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și „unicornul” românesc UiPath, specializat în software de automatizare pentru întreprinderi, anunță un parteneriat strategic, al cărui prim pas este înființarea unui Centru National de Excelență în Automatizarea Robotică a Proceselor (Robotic Process Automatisation/RPA), găzduit de UBB.
Unul dintre principalele roluri ale noului centru va fi acela de a dezvolta competențele studenților și ale cadrelor academice din universitate (dar și ale altor actori din afara UBB) în tehnologia RPA și Inteligența Artificială (IA) (dar și în alte tehnologii conexe). Centrul își propune să contribuie astfel la creșterea competitivității studenților pe piața muncii, la digitalizarea sectorului public și socio-economic, precum și să încurajeze crearea unor startup-uri care vizează gestionarea eficientă a provocărilor pe care le ridică noua eră digitală.
În cadrul Centrului de Excelență vor fi dezvoltate soluții de automatizare în beneficiul sectorului public și socio-economic, iar studenții și cadrele didactice vor beneficia de traininguri realizate împreună cu partenerii locali de către traineri certificați.
De asemenea, UiPath va pune la dispoziție licențe software din suita proprie de produse pentru a susține desfășurarea cursurilor și a activității de cercetare în cadrul Centrului de Excelență, va propune teme de cercetare legate de RPA și Inteligență Artificială și va sponsoriza examene de certificare UiPath Certified Professional pentru cadrele didactice și studenții performanți.
La rândul său, UBB va asigura atât selecția studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor care vor face parte din Centrul de Excelență, cât și comunicarea cu partenerii din mediul public și privat care pot pot beneficia de soluții de automatizare. Vor fi stimulate astfel colaborări, vor fi generate inițiative și evenimente ce au ca scop promovarea tehnologiei RPA prin utilizarea produselor UiPath (prezentări, sesiuni de lucru, competiții etc.) și vor fi promovate lucrările de licență și master care au ca obiect automatizarea proceselor de business.
„UBB este partenerul European Institute of Innovation and Technology (EIT) pentru Biroul EIT Digital în România și un hub național de tehnologii innovative (ex. în Inteligență Artificială, “cybersecurity”, realități virtuale/augmentate/mixte și roboterapie (mai ales cu aplicații în sănătate), bionanotehnologii, tehnologii medicale, sustenabilitate, mediu și schimbări climatice etc.), coordonând inclusiv strategia națională în “quantum communication”. Tehnologiile UBB sunt altfel în peisajul național, înscriindu-se în paradigmele marilor universități comprehensive care dau tonul în noile revoluții industriale (și în dezvoltările din cadrul lor) la nivel internațional, deoarece, prin profilul academic specific, UBB combină creativ știința și ingineria în context socio-uman, ceea ce le face inovative, acceptabile și sigure. UiPath este o companie lider în automatizarea proceselor de business pentru întreprinderi astfel încât acest demers a venit în mod natural. În plus, în 2018 UBB a semnat primul parteneriat pentru cursuri de RPA din zona Europei, Orientului Mijlociu și Africii, prin intermediul programului Academic Alliance al UiPath,, ceea ce ne-a apropiat în demersurile noastre inovative. Centrul este unul de competențe, consultanță și resurse în domeniul RPA și în inteligența artificială, cu implicații mai largi, țintind educația, cercetarea, dezvoltarea, inovarea și relația cu societatea. Centrul este organizat la UBB, dar nu este doar pentru UBB, competențele acestuia putând fi accesate de orice actor interesat în acest domeniu”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
La rândul său, Daniel Dines, co-fondator și co-CEO UiPath, afirmă: „Credem cu tărie în importanța însușirii de noi cunoștințe și capabilități în domeniul tehnologiilor noi, iar universitățile trebuie să își asume rolul de a educa și de a pregăti următoarele generații pentru avansul automatizării și al Inteligenței Artificiale. Ne face plăcere să sprijinim UBB în crearea acestui centru și avem încredere în potențialul acestuia de a echipa pe cei interesați cu competente digitale esențiale pentru un viitor al muncii în care tehnologia va juca un rol major.”