Unul din cele mai mari combinate chimice din România reduce activitatea din cauza prețurilor la energie și materii prime și avertizează că pot veni concedieri colective

Chimcomplex Oltchim Compania Română de Chimie

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a anunțat luni pe bursă că va închide trei secții de producție și va reduce activitatea altora, în contextul scumpirilor energiei și materiilor prime și al situației din Ucraina. Compania susține că există și posibilitatea unor concedieri colective.

„Venim după o perioadă în care grupul nostru a avut o creștere sănătoasă și s-a consolidat în rândul celor mai performanțe companii din industria chimică regională. Acum ne aflăm în față unor provocări socio-economice fără precedent în contextul războiului din Ucraina. Suntem deciși să acționăm pentru contracararea trendurilor negative ale pieței și păstrarea stabilității companiei, prin reducerea pierderilor economice pe care deja le resimțim”, au declarat reprezentanții Chimcomplex SA Borzești.

Pentru a compensa impactul negativ al instabilității energetice, compania a anunțat că platforma Chimcomplex Borzești intră în revizie generală pentru minim trei săptămâni. Revizia este o operațiune necesară îmbunătățirii echipamentelor și a tehnologiilor de fabricație (eficientizarea producției, reducerea consumurilor energetice).

Totodată, compania transmite că este nevoită să reanalizeze activitățile secțiilor de producție, în vederea restructurării acestora pentru a rămâne profitabile, în noile condiții de creștere a costurilor materiilor prime.

Compania are în analiză închiderea unor secții astfel:

  • Pe platforma Chimcomplex Borzești activitatea Secției Sodă se va reduce la jumătate.
  • Pe platforma Chimcomplex Borzești Rm. Vâlcea trei secții consumatoare de gaz se vor închide pe termen nelimitat.
  • Compania va proceda la comasarea diviziilor din teritoriu.

În plus, Chimcomplex anunță posibilitatea unor concedieri colective.

„Angajații Chimcomplex sunt în continuare o prioritate absolută pentru companie. Încercăm să găsim soluții pentru protejarea lor, însă dacă prețurile la energie nu își vor reveni, suntem în situația în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă, după perioada de șomaj tehnic”, transmit reprezentanții.

Chimcomplex susține că își va concentra atenția pe maximizarea producției de polioli/ polieteri și a fabricării produselor pentru care este necesar un consum redus de energie și minimizează astfel dependența de gaz și energie.

Vor fi menținute programele de investiții aflate în derulare și acțiunile pentru păstrarea avantajelor sale competitive, asigurând necesarul de consum de produse vitale pentru industriile din România și țările vecine.

„Rămânem realiști, ne facem scenarii de acțiune, cu vigilența în față schimbărilor economice lipsite de predictibilitate și acoperire în piață. Urmărim evoluția situației energetice la nivel mondial și regional și ne vom adapta permanent pentru a trece cu bine peste aceste perioade tulburi”, au mai declarat reprezentanții companiei.

Chimcomplex este producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și Oxo-Alcooli. Compania operează 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. În anul 2021 Chimcomplex a înregistrat o cifra de afaceri de 2,24 miliarde lei.

După preluarea activelor Oltchim în 2018, Chimcomplex SA Borzești a devenit cel mai mare producător de produse chimice din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *