UPDATE Energie verde: A fost semnat acordul dintre România, Georgia, Ungaria și Azerbaidjan pentru construirea unui cablu submarin de transport de energie din surse regenerabile

Screenshot 2022-12-17 at 11.17.44 Sursă foto: Captură video Guvernul României/Facebook

UPDATE: A fost semnat acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Președintele Klaus Iohannis a primit la București pe premierii Ungariei și Georgiei, pe președintele Azerbaidjan și pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pentru semnarea acordului pentru relizarea proiectului cablului submarin de transport de energie din surse regenerabile.

„Acest acord constituie un acord pt cooperarea pe termen lung între țările noastre într-o serie de domenii: producție transport si apoi dezvoltarea unei noi infrastructuri de transmitere cablu submarin sub Marea Neagră, apoi proiecte cu privire la oxigen, hidrogen verde. Este bine să ne îndreptăm cu curaj către energia verde, situația actuală ne afectează pe toți. În etapa următoare cablul submarin va fi amplasat pe fundul Mării Negre și ne dorim și sporirea legăturii de transport maritim de la Constanța în Georgia care vor spori conectivitatea cu Azerbaidjan și mai departe cu Asia Centrală”, a declarat Klaus Iohannis la începutul ceremoniei de semnare a acordului.

Ursula von der Leyen: „Acest acord va aduce UE mai aproape de partenerii noștrii. Ambele regiuni vor reuși să sa îndrepte către tranziția către energie verde. Începând cu războiul din Ucraina am întors spatele combustibilului din Rusia și să promovăm parteneriatele ca acestea. UE a reușit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrol rusesc, însă este vorba de întemeierea unui viitor pentru un concept de energie sigură și curată, ceea ce înseamnă energia verde. 

Cablul va lega ambele capete ale Mării Negre și va întări securizarea aprovizionării noastre, va asigura energie verde din surse regenerabile prin România și Ungaria pentru UE. Canalul este plin de posibilități pentru viitor. Georgia va avea mari beneficii, s-ar putea transforma într-un hub de energie electrică și să fie integrată în piața de energie UE. Va ajuta și în privința reconstruirii sistemului energetic din Ucraina.”

Viktor Orban: „Istoria economiei UE când importam energie și materii prime din Rusia s-a terminat. Dorim să avem o creștere economică și sigură. Nu avem însă o strategie nouă și în această situație noi liderii trebuie să ne asigurăm că vom asigura popoarelor noastre securitate economică și energetică. Suntem împreună aici pentru că am fost de acord că soluția este de a identifica noi surse de energie regenerabile pentru Europa, dar rămâne doar un vis până când vom avea condițiile efective pentru a realiza conexiunile.”

Nicolae Ciucă: „Semnarea acestui document reprezintă o etapă importantă, parte a eforturilor Uniunii Europene de creştere a rolului electricităţii verzi în combaterea efectelor încălzirii globale. Acesta va contribui inclusiv la întărirea rezilienţei sistemelor energetice. Acordul ne va permite, de asemenea, să facem faţă mai bine provocărilor comune care afectează securitatea energetică. Aceste provocări sunt reprezentate de actuala criză energetică exacerbată de războiul neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, de efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiilor noastre, precum şi de presiunea inflaţiei. Sectorul energetic a fost puternic afectat de turbulenţele de pe pieţele energetice, de preţurile ridicate şi volatile la energie şi de insecuritatea energetică la nivel global.”

Știrea inițială: Un acord în domeniul energiei verzi va fi semnat, sâmbătă, la Bucureşti, de premierii din România, Georgia, Ungaria, dar şi de preşedintele din Azerbaidjan, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis. Acordul conturează detaliile pentru relizarea proiectului cablului submarin de transport de energie din surse regenerabile, potrivit unui comunicat de presă.

Acordul pentru energia verde semnat, sâmbătă, la Bucureşti, între România, Georgia, Ungaria şi Azerbaidjan prevede realizarea unui cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri, realizat în şase ani. Se lucrează la studiul de fezabilitate.

În configuraţia iniţială, cablul va fi realizat în şase ani, va ajunge până în România şi va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin şi 95 km terestru.

Acordul va fi semnat de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, şi prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

„Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Sursă foto: Captură video Guvernul României/Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *