Uriașa fabrică de iPhone din China, zguduită de noi proteste ale muncitorilor / Oamenii sunt nemulțumiți de regulile stricte de carantină, de condițiile precare de lucru și de faptul că bonusurile promise ar putea fi amânate

Iphone 14 pro Sursa foto: Dreamstime

Sute de muncitori s-au alăturat protestelor de la uriașa fabrica de iPhone a Foxconn din China, iar unii bărbați au spart camerele de supraveghere și ferestrele, după cum arată imaginile încărcate pe rețelele de socializare, scrie Reuters.

Scenele marchează o escaladare a tulburărilor de la fabrica din orașul Zhengzhou, care a ajuns să simbolizeze o acumulare periculoasă de frustrare față de regulile extrem de dure ale țării COVID, precum și față de gestionarea situației de către cel mai mare subcontractor din lume al companiei Apple.  

Declanșatorul protestelor, care au început miercuri dimineața devreme, părea să fie un plan de amânare a plății bonusurilor, au declarat mulți dintre demonstranți în transmisiunile în direct de pe rețelele de socializare. Videoclipurile nu au putut fi verificate imediat de Reuters.

“Dați-ne salariul!”, au scandat muncitorii care erau înconjurați de persoane în costume de protecție, unele dintre ele purtând bastoane, potrivit imaginilor dintr-o înregistrare video. Alte imagini au arătat cum sunt lansate gaze lacrimogene și muncitori care dau jos barierele de carantină.

Nemulțumirea față de regulile stricte de carantină, de incapacitatea companiei de a eradica focarele de infecție și de condițiile precare, inclusiv lipsa alimentelor, i-a determinat pe muncitori să părăsească campusul fabricii de când furnizorul Apple a impus așa-numitul sistem de circuit închis la cea mai mare fabrică de iPhone din lume, la sfârșitul lunii octombrie.

În cadrul operațiunilor în circuit închis, personalul locuiește și lucrează la fața locului, izolat de restul lumii.

Foștii lucrători au estimat că mii de persoane au fugit din campusul fabricii. Înainte de tulburări, fabrica din Zhengzhou avea aproximativ 200 000 de angajați. Pentru a păstra personalul și a atrage mai mulți muncitori, Foxconn a trebuit să ofere bonusuri și salarii mai mari.

În videoclipuri, muncitorii s-au plâns despre faptul că nu erau niciodată siguri că vor primi mese cât timp se află în carantină sau s-au plâns de faptul că nu au fost instituite limite adecvate pentru a limita o epidemie.

“Foxconn nu tratează niciodată oamenii ca pe niște oameni”, a spus o persoană.

Două surse care au cunoștință despre acest subiect au declarat că au avut loc proteste în campusul din Zhengzhou, dar au refuzat să ofere mai multe detalii. Acestea au refuzat să fie identificate, deoarece nu au fost autorizate să vorbească cu presa.

Foxconn și Apple nu au răspuns la solicitările de comentarii.

“Acum este evident că producția în circuit închis de la Foxconn ajută doar la prevenirea răspândirii COVID în oraș, dar nu face nimic (dacă nu chiar înrăutățește situația) pentru muncitorii din fabrică”, a declarat într-un e-mail Aiden Chau de la China Labour Bulletin, un grup de susținere cu sediul în Hong Kong.

Începând de miercuri după-amiază, majoritatea filmărilor de pe Kuaishou, o platformă de socializare unde Reuters a analizat multe dintre videoclipuri, fuseseră retrase. Kuaishou nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Imaginile de protest vin într-un moment în care investitorii sunt îngrijorați de escaladarea problemelor legate de lanțul de aprovizionare la nivel mondial, în parte din cauza politicilor zero-COVID ale Chinei, care vizează eradicarea oricărui focar de infecție.

Restricțiile și nemulțumirile au afectat producția. Luna trecută, Reuters a raportat că producția de iPhone la fabrica din Zhengzhou ar putea scădea cu până la 30% în noiembrie din cauza restricțiilor COVID. citeste mai mult

Foxconn este cel mai mare producător de iPhone de la Apple, reprezentând 70% din livrările de iPhone la nivel global. Aceasta produce majoritatea telefoanelor la fabrica din Zhengzhou, deși are alte unități de producție mai mici în India și în sudul Chinei.

Acțiunile Foxconn, denumită oficial Hon Hai Precision Industry Co Ltd, au scăzut cu 2% de la apariția tulburărilor la sfârșitul lunii octombrie.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *