Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri liderilor UE o relaxare a normelor privind ajutoarele de stat în domeniul energiei regenerabile și al tehnologiilor verzi, ca răspuns la prețurile ridicate ale energiei și la o lege americană privind subvențiile care amenință industria europeană, scrie Reuters.
Într-o scrisoare adresată liderilor Uniunii Europene care se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit, von der Leyen a declarat că blocul comunitar ar trebui să analizeze simplificarea temporară a normelor privind ajutoarele de stat pentru energia regenerabilă, decarbonizarea proceselor industriale și tehnologiile curate.
„Aceste schimbări ar putea fi implementate la începutul anului 2023″, a spus ea.
Comisia se consultă cu membrii UE pe această temă. Șefa UE în domeniul concurenței, Margrethe Vestager, a avertizat miercuri Parlamentul European că sprijinul public nu poate „face totul”.
„Ajutorul de stat poate fi o soluție pe termen scurt pentru provocările actuale, dar pentru a fi competitivi pe scena mondială, trebuie să depunem eforturi suplimentare pentru a elimina barierele de pe piața unică, bariere care, din păcate, încă există”, a spus ea.
IRA acordă credite fiscale consumatorilor care cumpără vehicule electrice și alte produse ecologice, atâta timp cât acestea sunt fabricate sau procesate în Statele Unite sau în țări cu care acestea au încheiat acorduri de liber schimb. Acest lucru ar putea include conținutul de minerale din baterii.
Șeful executivului UE a declarat că Bruxelles-ul caută o soluție în cadrul discuțiilor cu Washingtonul, afirmând că o opțiune ar putea fi crearea unui „club” al materiilor prime pentru a depăși monopolul Chinei în acest domeniu.
Von der Leyen a declarat că Europa are nevoie de mai multe investiții publice pentru a accelera tranziția ecologică, fiind necesară o finanțare complementară din partea UE, având în vedere că nu fiecare membru al UE are spațiu bugetar pentru creșteri mari ale ajutoarelor de stat.
Ea a declarat că va prezenta în vară propuneri concrete privind ideea de a crea un Fond european de suveranitate pentru a ajuta Europa să devină lider mondial în domeniul tehnologiilor curate.
În cele din urmă, von der Leyen a declarat că UE trebuie să accelereze implementarea energiei regenerabile, inclusiv prin accelerarea procesului de emitere a permiselor.