Ursula von der Leyen: Ţările Uniunii Europene trebuie să investească pentru „a produce în masă” semiconductori pe continent în scopul reducerii dependenţei de Asia

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Ţările Uniunii Europene trebuie să investească pentru „a produce în masă” semiconductori pe continent în scopul reducerii dependenţei de Asia în acest sector strategic, în special pentru tranziţia energetică, a cerut marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Avem nevoie de o producţie de masă în Europa”, a declarat Ursula von der Leyen în timpul ceremoniei de deschidere a şantierului unei mari uzine de semiconductori la Dresda, în estul Germaniei, în compania cancelarului Olaf Scholz.

La jumătatea lunii aprilie, cele 27 de state membre ale UE şi Parlamentul European au căzut de acord asupra obiectivului de a atinge 20% din piaţa mondială de semiconductori în 2030, ceea ce înseamnă dublu faţă de situaţia actuală.

„Vedem cu toţii în ce măsură s-au amplificat riscurile geopolitice. De aceea este vital ca Europa să-şi consolideze lanţurile de aprovizionare”, a explicat şefa executivului comunitar.

Tensiunile geopolitice legate de Taiwan – unul dintre cei mai mari producători din lume de cipuri electronice via grupul TSMC – sporesc îngrijorările despre aprovizionare, în contextul în care sectorul a cunoscut penurii în ultimii ani din cauza COVID-19 şi a unei cereri foarte puternice.

Aceste cipuri sunt indispensabile pentru industrie, în special tehnologiile verzi şi sectorul digital.

„Avem nevoie de semiconductori, de mulţi semiconductori”, a spus la rândul său cancelarul Olaf Scholz, care a calificat această producţie drept „petrolul secolului 21” în timpul inaugurării de marţi.

Regiunea oraşului Dresda este o putere europeană în producţia de semiconductori, fiind supranumită ‘Silicon Saxony’.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Presedinta CE, Ursula von der Leyen si cancelarul german Olaf Scholz stiu bine ca in majoritatea statelor UE este mai rentabil sa furi decat sa produci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *